Σήμα κινδύνου από την ΚΕΔΕ για ενδεχόμενη στάση πληρωμών

Σήμα κινδύνου από την ΚΕΔΕ για ενδεχόμενη στάση πληρωμών
Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών βρίσκεται η τοπική αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, καθώς 14 δήμοι της χώρας δεν έχουν καταθέσει στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών τα απαιτούμενα ποσά για τις μισθοδοσίες του πρώτου 15νθημέρου του Σεπτεμβρίου.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε μετά τη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ και ενώ εκατοντάδες εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης, από τα στοιχεία αυτά, «αποδεικνύεται ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό κι αν δεν πληρωθούμε θα πάμε σε στάση πληρωμών». Σημειώνεται ότι υπάρχει πάγια υποχρέωση των δημοτικών αρχών να έχουν κατατεθειμένους στην Ενιαία Αρχή μισθούς διμήνου, υποχρέωση που ήδη δεν τηρείται από μεγάλο αριθμό δήμων, αλλά δεν συνιστά πλέον σημαίνον πρόβλημα λόγω της δεινής κατάστασης, στην οποία βρίσκεται η τοπική αυτοδιοίκηση.

Από την πλευρά της η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών ανακοίνωσε στην ΚΕΔΕ ότι τη Δευτέρα ή την Τρίτη θα έχουν φτάσει στα ταμεία των δήμων 35 εκατ. ευρώ από τα οφειλόμενα Παρελθόντων Οικονομικών Ετών ΠΟΕ . Τα χρήματα αυτά αποτελούν τμήμα της δ' δόσης των οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προς τους δήμους, ύψους 213,875 εκατ. ευρώ. Ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε κατά τη συνάντηση ότι υπάρχει ρητή δέσμευση του Πρωθυπουργού για την απόδοσή τους, ενώ το θέμα συζητά αυτή την ώρα η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με τον υπουργό Οικονομικών Ι. Στουρνάρα.

Ο κ. Ασκούνης ενημέρωσε, επίσης, τους συγκεντρωμένους πως ο κ. Στυλιανίδης τούς διαβεβαίωσε ότι, όταν δοθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ από την τρόικα, θα δοθεί προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της τοπικής αυτοδιοίκησης, ύψους 814 εκατ. ευρώ περίπου.

Ενισχύσεις στις Περιφέρειες για διατροφικά επιδόματα

Την ίδια ώρα, με το ποσό των 5.617.936 ευρώ ενισχύει το υπουργείο Εσωτερικών τις Περιφέρειες της χώρας για την καταβολή των διατροφικών επιδομάτων του Αυγούστου.

Σύμφωνα με την απόφαση, που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, η καταβολή των επιδομάτων θα γίνει άμεσα από τις Περιφέρειες στους 14.700 δικαιούχους νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων και μυελού των οστών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ