Κ. Παπούλιας: «Ο ελληνικός λαός έχει φτάσει στα όριά του»

Κ. Παπούλιας: «Ο ελληνικός λαός έχει φτάσει στα όριά του»
«Ο ελληνικός λαός υφίσταται μεγάλες θυσίες, νομίζω ότι έχει φτάσει στα όριά του και είναι θαυμαστή και η υπομονή του και η γενναιότητα να αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση» τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρόεδρο της Γερουσίας του Καναδά Νοέλ Κινσέλα.

Στέλνοντας μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους πρόσθεσε: «Δεχόμασταν μέχρι τώρα ένα ανελέητο μαστίγωμα. Νομίζω ότι αρκετά πληρώσαμε για τα λάθη μας. Πρέπει να καταλάβει η Ευρώπη ότι πρέπει να βοηθηθεί η Ελλάδα. Και όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και η Ισπανία κι η Πορτογαλία κι η Ιταλία, να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε σ' αυτό το μεγάλο έργο της ιστορικής επιβίωσης και του ιστορικού ρόλου της Ευρώπης στα παγκόσμια πράγματα».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ακόμη ότι «αυτή η περίοδος είναι μια από τις δυσκολότερες της ελληνικής ιστορίας. Και το μεγάλο μας μέλημα κι η μεγάλη μας ανησυχία είναι η κοινωνική συνοχή και να μην εξελιχθεί η οικονομική κρίση σε κρίση της Δημοκρατίας και των δημοκρατικών θεσμών».

Όπως ανέφερε, «οι σκοτεινές δυνάμεις πάντοτε εκμεταλλεύονται τέτοιες καταστάσεις για να αναδειχθούν και να δημιουργήσουν μια δύναμη, που δεν μπορεί ποτέ να αποκτήσουν όταν η Δημοκρατία περνά μια περίοδο ευημερίας και προόδου».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ευρώπη για την υπέρβαση της κρίσης τόνισε: «Κάτι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Και πρέπει να πω ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι και ευρωπαϊκό πρόβλημα. Και είναι ένα πολιτικό πρόβλημα της Ευρώπης. Η πολιτική συνοχή της Ευρώπης δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή, γιατί σχεδόν έχει μοιραστεί σε πολλά κέντρα. Και αυτό είναι το χειρότερο για τα παγκόσμια πράγματα: η πολιτική συνοχή της Ευρώπης. Είμαι βέβαιος και πιστεύω στις αστείρευτες δυνάμεις της Ευρώπης».

Καταλήγοντας εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα ξεπεράσουμε» τα προβλήματα, ενώ σημείωσε ότι «τις τελευταίες μέρες έγιναν πράγματα που είναι θετικά: η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του κ. Ντράγκι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και έχουν αλλάξει στην Ευρώπη και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες οι θέσεις τους για την Ελλάδα».