Άνοδος και χαμόγελα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Άνοδος και χαμόγελα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Άνεμος αισιοδοξίας πνέει από το πρωί στις αγορές στην Ευρώπη αλλά και στην Ασία, λόγω της απόφασης της ΕΚΤ να παρέμβει στην αγορά χρέους των  κρατών της ευρωζώνης.

H πολυαναμενόμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκτιμάται ότι θα ανακουφίσει τις χώρες με τα μεγαλύτερα προβλήματα όπως την Ιταλία και την Ισπανία,

Ανοδικά κινούνται όλα τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Στο Λονδίνο ο δείκτης Ftse σημειώνει άνοδο κατά 0,21%. Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Dax ενισχύεται κατά 0,80%. Στο Παρίσι ο δείκτης Cac 40 κινείται ανοδικά κατά 1,62%.

Με μεγάλη άνοδο 2,20% έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei κέρδισε 191,08 μονάδες και διαμορφώθηκε τελικά στις 8.871,65. Επίσης, το Χρηματιστήριο της Σανγκάης σημείωσε άνοδο 3,16% στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Στην Αθήνα, αυτήν την ώρα (14:00) ο γενικός δείκτης σημειώνει άνοδο κοντά 2% και δεν αποκλείεται να «φλερτάρει» με τις 700 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται περισσότερο από 3,5%.

Όλα αυτά συμβαίνουν με το ενδεχόμενο να επωφεληθεί η Ελλάδα, έστω έμμεσα, να είναι ανοιχτό, αν και όπως εκτιμάται, για τη χώρα μας, όλα θα κριθούν μέσα στο επόμενο δίμηνο μαζί με τα σημαντικά ζητήματα, όπως η επόμενη δόση, οι αντοχές της κυβέρνησης αλλά και της κοινωνίας.

Όπως είπε χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, η κεντρική τράπεζα δεν θα θέσει όριο στον όγκο των κρατικών ομολόγων που θα μπορεί να αγοράζει στο πλαίσιο του νέου προγράμματος αγοράς χρεογράφων, ενώ εφεξής οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, μετά τη χαλάρωση των όρων για την αποδοχή εξασφαλίσεων.