Ρεν: Πιθανή η υποβολή αιτήματος της Ισπανίας για δανεισμό από την ΕΕ

Ρεν: Πιθανή η υποβολή αιτήματος της Ισπανίας για δανεισμό από την ΕΕ
Ο Όλι Ρεν δήλωσε ότι η Ισπανία εξετάζει «με ανοιχτό μυαλό» το ενδεχόμενο να ζητήσει ευρύτερο δανεισμό από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για Οικονομικά Θέματα, Όλι Ρεν, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση της Ισπανίας αντιμετωπίζει «με ανοιχτό μυαλό» το ενδεχόμενο να υποβάλλει ένα νέο αίτημα για την παροχή οικονομικής βοήθειας στους εταίρους της, αν και τόνισε ότι «ουδεμία απόφαση» έχει ληφθεί μέχρι στιγμής.

«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση σε περίπτωση που υπάρξει αίτημα δανεισμού από ένα κράτος-μέλος της ΕΕ. Εξ όσων αντιλαμβάνομαι, η ισπανική κυβέρνηση δεν έχει προκαταλήψεις για το ζήτημα, αν και δεν έχει ληφθεί απόφαση για αυτό», είπε ο Ρεν στην διάρκεια συνέντευξης την οποία παραχώρησε στην τηλεοπτική υπηρεσία του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Αν και αρχικά είχε απορρίψει το ενδεχόμενο, πλέον η Μαδρίτη δεν αποκλείει το να υποβάλλει ένα τέτοιο αίτημα στην ΕΕ, με δεδομένα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της δανειζόμενη από τις αγορές.

Στα τέλη του Ιουνίου η χώρα ήδη εξασφάλισε την έγκριση της ΕΕ για την προσεχή εκταμίευση ενός ποσού έως και 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, με αντάλλαγμα την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα και την δέσμευσή της να μειώσει το έλλειμμά της.

Αναφερόμενος στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη συνολικά, ο Ρεν αναγνώρισε ότι «δυστυχώς» δεν υπάρχει μια γρήγορη λύση και ότι η κατάσταση απαιτεί μια «μακρά προσπάθεια» μεταρρυθμίσεων από πλευράς της ΕΕ.

«Οι επόμενοι μήνες θα είναι σημαντικοί», είπε ο Επίτροπος, αφού «θα επικεντρωθούμε στην σταθεροποίηση των αγορών μακροπρόθεσμα και στην αναδόμηση των θεμελίων της ευρωζώνης». Ο Ρεν επισήμανε παράλληλα ότι η ευρωζώνη αντιμετωπίζει «σημαντικές ανισορροπίες».

Πηγή: ΑΜΠΕ