"Στο 28% με 29% η ανεργία το 2013"

"Στο 28% με 29% η ανεργία το 2013"
Συνθήκες καθίζησης της παραγωγικής και τεχνολογικής βάσης της οικονομίας προκαλεί η αύξηση της ανεργίας, η αποεπένδυση και η μείωση του τεχνολογικού δυναμικού προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης, με αφορμή τα ανησυχητικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο κ. Ρομπόλης εκτιμά
δε ότι με τις προωθούμενες περικοπές ύψους 11,5 δισ. ευρώ η ανεργία το 2013 θα ανέλθει στο 28% με 29% και η ύφεση στο 5% με 5,5%. Οι πόροι για να χρηματοδοτηθεί η οικονομία θα είναι τεράστιοι και δεν μπορούν να βρεθούν ανέφερε.


Ο κ. Ρομπόλης σημείωσε ότι «υπολειπόμαστε κατά 674.000 θέσεις εργασίας σε σχέση με την απασχόληση του 2008». Για να απορροφηθεί το απόθεμα της ανεργίας θα φτάσουμε στα επίπεδα του 2008 το 2023 τόνισε χαρακτηριστικά.

Μέρος της ανεργίας
προέρχεται από την ύφεση, και το επακόλουθο είναι η μείωση του τεχνολογικού δυναμικού στις επιχειρήσεις πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη, η ανεργία των νέων καλπάζει, ανερχόμενη στο 55%, καθώς ένα παιδί που δεν μπαίνει μετά από μια πενταετία στην αγορά εργασίας όσα έχει μάθει έχουν απαξιωθεί.

Χαρακτήρισε δε, ανήσυχη και προβληματισμένη την τρόικα για την πορεία της οικονομίας σχολιάζοντας πρόσφατη συνάντησή τους.