Μεταξεταστέοι στην ψηφιακή εποχή

Μεταξεταστέοι στην ψηφιακή εποχή
Οι τηλεθεατές δείχνουν να προσαρμόζονται ημέρα με την ημέρα στη νέα κατάσταση την οποία αντιμετώπισε στο ύψος των περιστάσεων η Digea απαντώντας σε δεκάδες χιλιάδες τηλεφωνήματα τηλεθεατών. Ωστόσο σημειώθηκαν αρκετά παρατράγουδα:

Παρουσιάστηκε έλλειψη αποκωδικοποιητών νέας γενιάς (MPEG4) στις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών. Σύμφωνα με το Εθνος, το 50% των τηλεθεατών προτίμησε την αγορά συσκευής Plasma/LCD ενώ για τη 2η, 3η ή και 4η συσκευή του σπιτιού επελέγη η οικονομικότερη λύση του αποκωδικοποιητή. Αρκετοί τηλεθεατές, κάτοχοι plasma συσκευής, δοκίμασαν δυσάρεστη έκπληξη όταν συνειδητοποίησαν ότι η τηλεόρασή τους που είχε κατασκευασθεί προ του 2009, δεν διέθετε ενσωματωμένο δέκτη MPEG4, αλλά MPEG2.

Προβλήματα αντιμετώπισαν οι ηλικιωμένοι τηλεθεατές τόσο με την αγορά και εγκατάσταση του αποκωδικοποιητή όσο και με τη χρήση του μιας και χρησιμοποιούν πλέον δύο τηλεκοντρόλ.

Τα ξημερώματα της προπερασμένης Παρασκευής, τα περισσότερα κανάλια πλην του ΣΚΑΪ, του Mad και του MTV έσπευσαν να περάσουν στην ψηφιακή εποχή στις 2.21' και όχι στις 3 π.μ. με αποτέλεσμα όσοι παρακολουθούσαν π.χ. ΣΚΑΪ να ακούν ήχο, χωρίς να βλέπουν εικόνα.

Οσοι είχαν ρυθμίσει τα περιφερειακά κανάλια πριν από τα ξημερώματα της Παρασκευής, δεν μπορούσαν να τα δουν με αποτέλεσμα να τα επαναρυθμίσουν την επόμενη ημέρα.

Οσοι τηλεθεατές δεν ρύθμισαν τους δέκτες τους και δεν είχαν προμηθευτεί εγκαίρως αποκωδικοποιητή, έβλεπαν μόνο τα κρατικά κανάλια τα οποία θα περάσουν στην ψηφιακή εποχή μετά τις 17/8. Παράλληλα έβλεπαν και το παιδικό κανάλι 0-6 αλλά και τον σταθμό του ΚΚΕ 902 που επιμένουν αναλογικά.

Περιφερειακά κανάλια που προβιβάζονται στην ψηφιακή εποχή και συνεχίζουν να έχουν «χιόνια», ηχητικά παράσιτα και σπασμένη εικόνα (π.χ. το Attica TV) ευθύνονται τα ίδια για την κατάσταση αυτή καθώς...

Αρκετοί τηλεθεατές έσπευσαν να αξιοποιήσουν την προσφορά της Nova για τον ψηφιακό αποκωδικοποιητή NovaBox, με δωρεάν συνδρομητικό πρόγραμμα για 3 μήνες και δυνατότητα HD τεχνολογίας.

Παρουσιάστηκε σύμφωνα με την εταιρεία μέτρησης τηλεθέασης Nielsen (AGB) πτώση της τηλεθέασης κατά 2-3% που δεν είναι εντελώς συγκρίσιμη καθώς το καλοκαίρι ολισθαίνουν οι δείκτες πόσω μάλλον όταν τα κανάλια προβάλλουν επαναλήψεις. Η τηλεθέαση ανήλθε στο 54% έναντι 57% την αντίστοιχη περσινή εβδομάδα.

Σύμφωνα με τη Diega, το επόμενο βήμα είναι άγνωστο ενώ δεν φαίνεται η αντίστοιχη ψηφιακή μετάβαση στη Θεσσαλονίκη να πραγματοποιηθεί εντός του Σεπτεμβρίου. Ο λόγος είναι ότι το κέντρο εκπομπής του Χορτιάτη, που λειτουργεί ψηφιακά πιλοτικά, είναι και το μοναδικό κέντρο, καθώς δεν υπάρχει μια ανάλογη με την Πάρνηθα εναλλακτική για τη συμπρωτεύουσα.

Η συνέχεια προβλέπεται αρκετά δύσκολη και χρονοβόρα. Για την πλήρη κάλυψη της χώρας απαιτούνται περισσότερα από 300 σημεία εκπομπής με μικρή πληθυσμιακή πυκνότητα.