ΓΣΕΕ: Συμφωνήσαμε με την Τρόικα, ότι διαφωνούμε σε όλα

ΓΣΕΕ: Συμφωνήσαμε με την Τρόικα, ότι διαφωνούμε σε όλα
«Συμφωνήσαμε σε ένα πράγμα, ότι διαφωνούμε σε όλα». Αυτό δήλωσε μετά τη συνάντηση του προεδρείου της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, (ΓΣΕΕ) με το δεκαμελές υψηλό κλιμάκιο της τρόικας ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε τους ξένους συνομιλητές του «τσαρλατάνους».


Ο κ. Παναγόπουλος είπε ότι «το πρόγραμμα της τρόικας έχει καταστρέψει τη χώρα σπρώχνοντας στην ύφεση την ελληνική οικονομία και έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα με πρώτο αυτό της διόγκωσης της ανεργίας». Σημείωσε, δε: «Οι κύριοι της τρόικας ήρθαν στην Ελλάδα ως γιατροί, έδιναν το φάρμακο που θα σώσει την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία, αλλά αποδείχτηκαν τσαρλατάνοι, κομπογιαννίτες που έδιναν ματζούνι που κατέστρεψε και σκότωσε την ελληνική οικονομία και είχε δραματικές επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία». Και συμπλήρωσε δηκτικά: «Αν ήταν δημόσιοι υπάλληλοι και έπρεπε να αξιολογηθούν, είναι σίγουρο ότι θα είχαν απολυθεί».

«Η επιμονή σε ένα πρόγραμμα περικοπών μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών είναι μια πολιτική καταστροφική που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να την αποδεχθεί. Πολύ φοβούμαστε όμως ότι οι ορέξεις των δανειστών είναι πάρα πολύ ισχυρές και πάρα πολύ απαιτητικές», συνέχισε ο κ. Παναγόπουλος. «Γι’ αυτό το λόγο» είπε, «εμείς θα συνεχίσουμε τις αγωνιστικές παρεμβάσεις μας. Τις παρεμβάσεις στα διεθνή δικαστήρια, στα ελληνικά δικαστήρια, προσπαθώντας να ανακόψουμε και να ακυρώσουμε αυτό το κύμα της επίθεσης».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το διάλογο των κοινωνικών εταίρων, και τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ σε αυτόν ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας δήλωσε ότι «αν αποδεχθούν, κυβέρνηση και τρόικα πως ό,τι συμφωνήσουμε εργοδότες-εργαζόμενοι θα νομοθετηθεί, όπως το έθετε και η συμφωνία μας στις 3 του Φλεβάρη, τότε εμείς θα το υπογράψουμε ως σύμβαση και θα καλέσουμε την κυβέρνηση να το νομοθετήσει». «Το μόνο που μπορούμε να συζητήσουμε είναι για να αποκαταστήσουμε τον κατώτερο μισθό και την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και προσέθεσε: «Τους είπαμε με απόλυτη καθαρότητα: αν ψάχνουν συνομιλητές τρελούς για να αποδεχθούν τις περικοπές των μισθών δεν πρόκειται να τους βρουν σ’ εμάς. Αν αποδέχονται ότι εάν υπάρξει συμφωνία αποκατάστασης των κατώτερων μισθών, θα την σεβαστούν, τότε και μεις θα στέρξουμε να κάνουμε διάλογο με τους εργοδότες και να είστε σίγουροι ότι θα βρούμε πώς θα αποκαταστήσουμε τους κατώτερους μισθούς και την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» κατέληξε ο κ. Παναγόπουλος.

«Μέλλον χωρίς παρόν δεν υπάρχει», δήλωσε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης που προσέθεσε ότι καμιά εξέλιξη δεν είναι αναπόφευκτη, ενώ καταλόγισε ευθύνη στις ελληνικές κυβερνήσεις ότι άφησαν μεγάλα περιθώρια στην τρόικα.

«Χρησιμοποιούν την αφαίρεση και τη διαίρεση για τη μείωση των μισθών και των συντάξεων και τον πολλαπλασιασμό και την πρόσθεση για πολλαπλά φορολογικά βάρη και πρόσθετα μέτρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κιουτσούκης.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ