6,8 δισ. χρωστάει το δημόσιο σε ιδιώτες

6,8 δισ. χρωστάει το δημόσιο σε ιδιώτες
Τη στιγμή που αναζητείται τρόπος να εξοφληθούν τα χρέη του δημοσίου προκειμένου να πάρει ανάσα η αγορά, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου το Μάιο αυξήθηκαν κατά περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα διαμορφώθηκαν στα 6,8 δισ. ευρώ στα τέλη Μαϊου από 6,27 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Μεγαλύτερος οφειλέτης παραμένουν τα ασφαλιστικά ταμεία, με τη συνολική οφειλή τους να ανέρχεται στα 2,92 δισ. ευρώ. Σημαντική αύξηση εμφάνισαν τα χρέη των νοσοκομείων, στα 1,98 δισ. από 1,58 δισ. τον προηγούμενο μήνα. Οι ΟΤΑ χρωστούν 781 εκατ. ευρώ και τα υπουργεία 837 εκατ. ευρώ.

Η ασφυκτική κατάσταση στην αγορά παραμένει και διογκώνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, καθώς οι ταμειακή στενότητα του κράτους δεν επιτρέπει την αποπληρωμή των υποχρεώσεών του.

Παράλληλα, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαίου 2012, το ταμειακό αποτελέσμα της γενικής κυβέρνηση παρέμεινε πλεονασματικό κατά 555 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το πλεόνασμα αυτό μειώνεται διαρκώς από μήνα σε μηνα. Εάν συμπεριληφθεί και η αποπληρωμή των τόκων, τότε η γενική κυβέρνηση παρουσίαζει έλλειμμα της τάξης των 8,1 δισ ευρώ στο πρώτο πεντάμηνο του έτους.