"Να τηρηθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 9%"

"Να τηρηθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 9%"
Τη δραστική μείωση του συντελεστή ΦΠΑ της εστίασης από 23% στο 9% ζητούν για άλλη μια φορά οι επαγγελματίες της εστίασης.

Ο Σύνδεσμος Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ) με την ευκαιρία σχηματισμού της νέας Κυβέρνησης επανέρχεται στο επείγον του θέματος της δραστικής μείωσης του ΦΠΑ καθώς «πέρα από δεδηλωμένη προεκλογική εξαγγελία του Πρωθυπουργού είναι και απόλυτη επείγουσα ανάγκη». Ο ΣΕΠΟΑ έστειλε ήδη σχετική επιστολή στα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού, στην οποία αναφέρει ότι «η εφαρμογή του συντελεστή ΦΠΑ 23% στην εστίαση ήταν καταστροφική και αποτυχημένο μέτρο σε κάθε επίπεδο, κάτι που έχουν όλοι ήδη αναγνωρίσει».

«Η φοροδιαφυγή ενισχύθηκε, η ανεργία ανέβηκε, αναρίθμητα καταστήματα υποχρεώθηκαν να κλείσουν, τα έσοδα του Κράτους μειώθηκαν δραματικά. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να αναλογιστεί την ευθύνη εφαρμογής αυτού του μέτρου και να δράσει άμεσα και αποτελεσματικά προς το κοινό συμφέρον του τόπου και των εργαζομένων: να μειώσει τώρα το ΦΠΑ στην εστίαση στο 9%», αναφέρεται στην επιστολή. Μάλιστα, ο ΣΕΠΟΑ εκ μέρους των επαγγελματιών της εστίασης είναι έτοιμος να βοηθήσει τους νέους αρμόδιους Υπουργούς να αποκτήσουν άμεση και ολοκληρωμένη εικόνα των συνεπειών των υπουργικών αποφάσεων.

Σημειώνει ακόμη ότι το 50% των δαπανών του τουριστικού πακέτου αφορά στην εστίαση και ως εκ τούτου οι εταιρείες του κλάδου έχουν χάσει σε ανταγωνιστικότητα σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Κύπρος και Τουρκία), οι οποίες έχουν αντίστοιχο συντελεστή από 7% έως 10%. «Βρισκόμαστε στη μέση της τουριστικής περιόδου και έχουμε ήδη χάσει σημαντικά έσοδα ως Κράτος…Δεν είμαστε ανταγωνιστικοί και δεν έχουμε το περιθώριο να συνεχίσουμε να μην είμαστε», επισημαίνεται.

Υπογραμμίζεται τέλος ότι ο κλάδος της εστίασης απασχολεί άνω των 600.000 θέσεων εργασίας, πλήρους ή εποχικής απασχόλησης σε 120.000 καταστήματα και δεν διακινδυνεύει την κοινωνική συνοχή που αντιπροσωπεύει η διατήρηση των θέσεων εργασίας.