Στον εισαγγελέα στελέχη τραπεζών για επισφαλή δάνεια κομμάτων

Στον εισαγγελέα στελέχη τραπεζών για επισφαλή δάνεια κομμάτων
Περισσότερα από 50 στελέχη της Αγροτικής τράπεζας περνούν, στις αρχές του Ιουλίου το κατώφλι του οικονομικού εισαγγελέα προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι για την υπόθεση των καταγγελλόμενων, ως επισφαλών, δανείων που χορηγήθηκαν σε πολιτικά κόμματα.

Από το γραφείο του εισαγγελέα αναμένεται να περάσουν τους επόμενους μήνες στελέχη και άλλων τραπεζών που δανειοδότησαν τα δυο κόμματα. Η έρευνα έχει ξεκινήσει κατόπιν παρέμβασης του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου. Αφορμή αποτέλεσαν δημοσιεύματα για δάνεια που φέρονται να ελάμβαναν τα κόμματα από τράπεζες, με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις.

Τα δάνεια αυτά είναι επισφαλή, δεδομένου ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τα κόμματα θα εξακολουθούν στο μέλλον να λαμβάνουν τα ίδια ποσά, που λαμβάνουν ως τώρα ως κρατικές επιχορηγήσεις. Για το θέμα των δανείων των δύο μεγάλων κομμάτων είχε ζητήσει την παρέμβαση του οικονομικού Εισαγγελέα ο εκλεγείς με τη ΝΔ βουλευτής,προερχόμενος από την Δημοκρατική Συμμαχία, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος είχε παραθέσει στοιχεία για τη δανειοδότηση των παρατάξεων χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «σκάνδαλο», ο οποίος κατέθεσε στον κ. Πεπόνη.

Από στοιχεία που είχαν δει το φως της δημοσιότητας προέκυπτε ότι το 2010 ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ και Οικολόγοι επιχορηγήθηκαν με 48,8 εκατομμύρια ευρώ δίνοντας σαν υποθήκη την κρατική επιχορήγηση του 2016. Για τα δύο μεγάλα κόμματα, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., ο κ. Αυγενάκης είχε υποστήριξε, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ότι «μεγαλύτερος οφειλέτης σήμερα είναι η Ν.Δ. με χρέη της τάξης των 120 εκατομμυρίων ευρώ.

Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, που χρωστά 114 εκατ. ευρώ

Πηγή: ΑΜΠΕ