"Να σώσουμε την Ελλάδα, για να σώσουμε την Ευρώπη"

"Να σώσουμε την Ελλάδα, για να σώσουμε την Ευρώπη"
Εκδήλωση για την προβολή του μανιφέστο «Να σώσουμε την Ελλάδα για να σώσουμε την Ευρώπη» διοργανώνεται το απόγευμα της Δευτέρας με τη στήριξη της ιταλικής κεντροαριστεράς στην πλατεία Πάνθεον στη Ρώμη με το βλέμμα στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ζητούμενο της πρωτοβουλίας -που προώθησαν οι αντιπρόεδροι του Ευρωκοινοβουλίου
Τζάνι Πιτέλα και Αννυ Ποδηματά, ιταλοί ευρωβουλευτές και ονόματα από τον χώρο του πολιτισμού και της επιστήμης- είναι η επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου μεταξύ της τρόικας και της Αθήνας με το όραμα μίας πραγματικά ενωμένης Ευρώπης.

«Σε ό,τι αφορά μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι: δεν υπάρχουν συντεταγμένες έξοδοι, θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με μια καταστροφή, με μια βουτιά στο κενό με ανυπολόγιστες συνέπειες» αναφέρεται στο μανιφέστο, που εμπνεύστηκαν ο φιλόσοφος Ρέμο Μποντέι, ο μουσικός Νικόλα Πιοβάνι, ο ογκολόγος Ουμπέρτο Βερονέζι και ο καθηγητής Αστικού Δικαίου Στέφανο Ροντοτά.

Η εκδήλωση, σε ένα από τα γνωστότερα σημεία της Αιώνας Πόλης, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των ιταλών πολιτών, προβάλλοντας «την ανάγκη μιας Ευρώπης που να είναι, επιτέλους, πλήρως ενωμένη, παραμονές μιας διάσκεψης που θα είναι βασικής σημασίας για όλους μας».

«Για να σώσουμε την Ευρώπη πρέπει να σώσουμε την Ελλάδα και να επαναδιαπραγματευθούμε την εφαρμογή των μνημονίων μεταξύ της τρόικας και της Αθήνας» αναφέρουν οι υπεύθυνοι της κινητοποίησης.

Η πρωτοβουλία, γράφει tovima.gr, στηρίζεται και από την εφημερίδα L'Unità, από τον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Città Futura, από τον περιφερειάρχη της ευρύτερης περιοχής της Ρώμης Νικόλα Τζινγκαρέτι, ενώ την έκκληση υπέρ της Ελλάδας έχει υπογράψει και ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι.