Π. Ρουμελιώτης: 30 δισ. ευρώ το τραπεζικό κόστος της Blackrock

Π. Ρουμελιώτης: 30 δισ. ευρώ το τραπεζικό κόστος της Blackrock
Στα 30 δισ. ευρώ θα φτάσουν οι απώλειες από τις επισφάλειες σε βάθος τριετίας για τις τράπεζες σύμφωνα με τους ελέγχους που διενήργησε η Blackrock, όπως ανέφερε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Πάνος Ρουμελιώτης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο «4th Risk Management & Compliance Forum» στην Αθήνα.

Οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, μετά τις ζημιές από το PSI που έφτασαν τα 30 δισ. ευρώ και τις αναμενόμενες προβλέψεις που θα διενεργηθούν βάση της έκθεσης της Blackrock θα φτάσουν τα 50 δισ. ευρώ. «Τα 18 δισ. έχουν ήδη εκταμιευθεί, υπό τη μορφή ομολόγων, ενώ τα υπόλοιπα θα είναι διαθέσιμα μέχρι το Σεπτέμβριο του 2012» είπε.

Ο κ. Ρουμελιώτης σημείωσε ακόμα ότι, εάν οι ιδιώτες επενδυτές πρέπει να καλύψουν το 10% των συνολικών κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τότε θα πρέπει να εξασφαλίσουν νέα κεφάλαια 3 δισ. ευρώ για να διατηρήσουν τον ιδιωτικό χαρακτήρα τους. Όπως είπε ο ίδιος, οι ελληνικές τράπεζες προσπάθησαν επίσης να αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά, να επαναγοράσουν ιδιοκατεχόμενους τίτλους σε χαμηλότερη τιμή από την έκδοσή τους και να ανακεφαλαιοποιηθούν από ξένες μητρικές τράπεζες (π.χ. Εμπορική). Όλες αυτές οι ενέργειες βοήθησαν τις τράπεζες να αυξήσουν τα εποπτικά τους κεφάλαια κατά 4,3 δισ. ευρώ.

Ο κ. Ρουμελιώτης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ρευστότητας, τόνισε από τα τέλη του 2009, οι ελληνικές τράπεζες έχασαν περίπου 30% των καταθέσεών τους. «Το Ευρωσύστημα ενίσχυσε με ρευστότητα 121 δισ. ευρώ (στοιχεία Απριλίου 2012) τις ελληνικές τράπεζες» τόνισε ο ίδιος σχετικά προσθέτοντας ότι «σταδιακά η ενίσχυση αυτή αντικαθίσταται από τον ELA (Μηχανισμό Έκτακτων Αναγκών του Ευρωσυστήματος) της Τράπεζας της Ελλάδας». Αυτό όμως, κατά τον κ. Ρουμελιώτη έχει υψηλότερο κόστος για τις τράπεζες, επειδή το επιτόκιο του ELA είναι υψηλότερο από εκείνο της ΕΚΤ.

Ο κ. Ρουμελιώτης πρόσθεσε τέλος ότι σε περίπτωση αδυναμίας εξασφάλισης πολιτικής σταθερότητας και κοινωνικής συναίνεσης, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος του bank run, που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τις τράπεζες και τη χώρα.