Μέρκελ: Το μνημόνιο είναι απαραίτητο

Μέρκελ: Το μνημόνιο είναι απαραίτητο
Την ελπίδα της να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, επανέλαβε την Παρασκευή η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου θα πρέπει να εφαρμόσει το μνημόνιο όπως έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές της.

«Έχουμε πει σε όλα τα Ελληνικά κόμματα πως αυτό είναι απαραίτητο. Το μνημόνιο αποτελεί, κατά κάποιο τρόπο, τη βάση της επιτυχημένης ανάπτυξης», δήλωσε.

Σχολιάζοντας αναφορές ότι η Ισπανία αναμένεται να ζητήσει οικονομική βοήθεια για τις προβληματικές της τράπεζες το σαββατοκύριακο, η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε ότι δεν θα πιέσει καμία χώρα να υποβάλει αίτημα για οικονομική βοήθεια, προσθέτοντας πως τα εργαλεία διάσωσης είναι πάντα διαθέσιμα.

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι χώρες αυτές που επιθυμούν να (κάνουν χρήση) της αλληλεγγύης (που παρέχει η Ένωση) να το αιτηθούν οι ίδιες», δήλωσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, Τζον Κη.

«Είναι θέμα κάθε χώρας ξεχωριστά να στραφεί σε μας», δήλωσε η Merkel. «Αυτό δεν έχει συμβεί έως τώρα και άρα δεν θα ασκηθεί καμία πίεση».

Η Μέρκελ πρόσθεσε, όπως αναμεταδίδει το imerisia.gr, πως είναι διαθέσιμη μια δέσμη μέτρων για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, συμπεριλαμβανομένου και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που μπορεί να εγγυηθεί την σταθερότητα της ευρωζώνης και ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα.