Δέκα νέα πάρκα στη Θεσσαλονίκη

Δέκα νέα πάρκα στη Θεσσαλονίκη
Δέκα νέα πάρκα, σε ελεύθερους και απεριποίητους έως σήμερα χώρους, προτίθεται να κατασκευάσει ο δήμος Θεσσαλονίκης με χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο». Οι μελέτες και τα σχέδια είναι έτοιμα και θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων. 

«Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη με ελάχιστους ελεύθερους χώρους. Θέλουμε τα πάρκα να έχουν μία θεματική ενότητα και με τη χρήση νερού, φυτικού υλικού και τη συμμετοχή των εθελοντών να δώσουμε μία διαφορετική προσέγγιση», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων, Κωνσταντίνος Ζέρβας, προσθέτοντας πως στόχος είναι τα πάρκα να ολοκληρωθούν μέσα στο 2012.
Σύμφωνα με το agelioforos.gr, από τα σχέδια ξεχωρίζουν: το πάρκο Ελληνικής Βιοποικιλότητας στο Πεδίον του Άρεως, όπου προβλέπεται να αναμορφωθούν πολλοί χώροι με νέες φυτεύσεις επιλεγμένων ιθαγενών φυτών και το πάρκο Εθελοντισμού στην οδό Αλκμήνης όπου οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θα προμηθεύονται και θα φυτεύουν με δική τους πρωτοβουλία τα φυτά.
Επίσης, στα άμεσα πλάνα είναι να υλοποιηθεί το πάρκο Γης, Νερού και Αέρα, στη συμβολή των οδών Λαγκαδά και Αγίου Δημητρίου, με έμφαση στα στοιχεία του περιβάλλοντος, το πάρκο Μάθησης στην οδό Ελευθερίας και Δ.Γληνού όπου θα διαμορφωθούν χώροι για διάφορες ηλικίες παιδιών και σχεδιάζονται ειδικά παιχνίδια για τη ψυχαγωγία των μικρών πολιτών και ο αμπελώνας Καυταντζογλείου όπου θα κατασκευαστεί αστικός αμπελώνας και θα φυτευτούν οπωροφόρα δέντρα.
Τα άλλα πέντε πάρκα που συμπληρώνουν το "παζλ" είναι: ο Κήπος Αναμνήσεων νοτίως της Αγίου Δημητρίου, ο Κήπος αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην οδό Στ.Πολυδώρου, ο Κήπος Καινοτομίας στη συμβολή Ν.Εγνατίας με 25ης Μαρτίου, το πάρκο στην αλάνα της Τούμπας και τα πάρκα αδελφοποιημένων πόλεων.

Οι παρεμβάσεις αναπλάσεων θα γίνουν σε συνεργασία με τη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ και θα αποτελούν πρότυπα σχεδιασμού και ανάπτυξης του πρασίνου της πόλης