Σε εξέλιξη 150 έλεγχοι για τη λίστα Λαγκάρντ

Σε εξέλιξη 150 έλεγχοι για τη λίστα Λαγκάρντ
Για αξιοποίηση στοιχείων αναφορικά με τις μετακινήσεις χρημάτων στο εξωτερικό, την φορολογία, την είσπραξη και την τιμωρία φοροφυγάδων, μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, απαντώντας σε ερώτηση του Απόστολου Κακλαμάνη σχετικά με τις λίστες φορολογουμένων που έχουν στείλει χρήματα στο εξωτερικό, αλλά και για αγορές ακινήτων στο Λονδίνο, για off shore κ.ο.κ.

Αναφερόμενος στους ελέγχους εμβασμάτων που γίνονται για την τριετία 2009-2011, ο υπουργός έκανε λόγο για διασταύρωση στοιχείων μέσω των οποίων αποκλείσθηκαν όσοι δικαιολογούσαν τα χρήματα. Κατά τα λοιπά εστάλησαν 24710 επιστολές για συμπληρωματικές δηλώσεις. Αξιολογήθηκαν οι υποθέσεις για να ελεγχθούν οι μεγαλύτερες εξ αυτών, επελέγησαν 436 που εστάλησαν στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου και ο έλεγχος είναι σε εξέλιξη. Έχουν ολοκληρωθεί δύο περιπτώσεις, από τις οποίες και μόνο εισπράχθηκαν 5 εκατομμύρια ευρώ.

- Για τα ακίνητα στο Λονδίνο, μίλησε για 107 περιπτώσεις, εκ των οποίων επελέγησαν 84 και βεβαιώθηκαν 162.000 ευρώ.

- Για τα ταχύπλοα στην Ολλανδία, δόθηκαν 16 εντολές ελέγχου μεταξύ των 136 φορολογουμένων και από αυτές βεβαιώθηκαν οκτώ φορολογικές παραβάσεις.

- Για τρία εμπλεκόμενα δικηγορικά γραφεία όπου καταλογίστηκαν παραβάσεις βιβλίων και στοιχείων, ζητήθηκε άρση του απορρήτου τους

- Για τις off shore εταιρείες, επελέγησαν οι πρώτες 322 για έλεγχο, δόθηκαν εντολές ελέγχου για 163 από αυτές. Έχουν ολοκληρωθεί οι 34 και μόνο εξ αυτών βεβαιώθηκαν περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ.

- Διασταυρώσεις στοιχείων από ΔΟΥ και TAXIS : Από 2423 υποθέσεις, δόθηκαν εντολές ελέγχου σε 1800, ολοκληρώθηκαν ήδη 329 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν ποσά 36 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ.Στουρνάρας αναφέρθηκε ακόμα στη δύναμη του προσωπικού, σημειώνοντας πως όταν ανέλαβε την φορολογική διοίκηση υπήρχαν 600 ελεγκτές και σήμερα παρά τις συνταξιοδοτήσεις υπάρχουν 2000 ελεγκτές. Πληρώνονται ακόμα, είπε, 300 θέσεις οικονομικών επιστημόνων, που θα αναλάβουν ρόλο ελεγκτών, ενώ οργανώνονται σεμινάρια για εξοικείωση των ελεγκτών σε ειδικούς ελέγχους και χτίζεται τεχνογνωσία για το μέλλον.

Μετά την παράθεση στοιχείων, ωστόσο, ακολούθησε ?κόντρα?, με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, που τον «επέπληξε» για τους συνεργάτες του που του φτιάχνουν τέτοια σημειώματα με αυτά τα στοιχεία. Μίλησε για ελάχιστο προσωπικό και για ?παγιδευμένους? πολίτες που έτυχε να έχουν ένα χωράφι στο χωριό τους ή ένα διαμέρισμα κάπου. «Η φοροδοτική ικανότητα του Έλληνα έχει εξαντληθεί», είπε, παρατηρώντας πως όταν ο πολίτης ακούει ότι δεν θα ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα, το ερμηνεύει ως ότι θα ληφθούν κάθετα στο κεφάλι καθενός. Η ?κόντρα? πάντως ξέσπασε όταν ο υπουργός υποστήριξε ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που έχει αναλάβει η παρούσα κυβέρνηση, έχουν γίνει όσα και κατά τη διάρκεια της μεταπολιτευτικής περιόδου στο σύνολό της. Ο κ. Κακλαμάνης αντέδρασε εντόνως από το έδρανό του, αλλά εκτός μικροφώνου, διακόπτοντας για λίγο τον υπουργό.

Ο τελευταίος πάντως, μίλησε για φόρο ακινήτων πιο δίκαιο από τον προηγούμενο, αφού σκοπεύει να πάρει τα ίδια χρήματα από πιο πολλούς, άρα λιγότερα από τον καθένα. Ειδικά για τα χωράφια, έκανε λόγο για ελαχιστότατη επιβάρυνση, ύψους 10 ή 20 ευρώ τον χρόνο. Απαντώντας στα περί οριζοντίων μέτρων, εξήγησε ότι εννοεί «όχι μειώσεις μισθών και αυξήσεις φόρων», υποστηρίζοντας όμως ότι η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις.