Έως τα τέλη του 2013 οι μελέτες ΚΕΠΕ και ΙΟΒΕ για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο

Έως τα τέλη του 2013 οι μελέτες ΚΕΠΕ και ΙΟΒΕ για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο
Μέχρι το τέλος του 2013 θα πρέπει να έχουν παραδοθεί οι προτάσεις του ΚΕΠΕ και του ΙΟΒΕ για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική οικονομία. Αυτό αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση βουλευτών της ΔΗΜΑΡ.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι τα πρώτα παραδοτέα των εν λόγω μελετών έχουν ήδη αποσταλεί στα αρμόδια όργανα προς επεξεργασία, ενώ τα τελικά αναμένεται να παραδοθούν μέχρι το τέλος του έτους οπότε και θα αξιοποιηθούν για την επάνοδο της εθνικής οικονομίας σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά.

Όπως εξηγεί ο υπουργός, οι μελέτες αυτές αναμένεται, μεταξύ άλλων, να επισημάνουν τους κλάδους που μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επάνοδο της εθνικής οικονομίας σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά, να καταδείξουν τις πιθανές δημόσιες πολιτικές που μπορούν να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση και να συμβάλουν στη βελτιστοποίηση της αξιοποίησης των αναπτυξιακών εργαλείων που έχει στη διάθεσή του το κράτος, όπως το ΕΣΠΑ, ο αναπτυξιακός νόμος, το ΕΤΕΑΝ καθώς και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Επιπλέον, η μελέτη θα καταδείξει τα διοικητικά εμπόδια που πιθανώς δημιουργούν πρόβλημα στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, ώστε να προχωρήσει μια συντονισμένη προσπάθεια άρσης τους.

Το έγγραφο του κ. Στουρνάρα, διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ Νίκου Τσούκαλη, Ασημίνας Ξηροτύρη και Δημήτρη Αναγνωστάκη με την οποία είχαν ζητήσει να ενημερωθούν σε ποια φάση βρίσκεται η εκπόνηση του 10ετούς αναπτυξιακού πλάνου και πότε θα ολοκληρωθεί η σχετική επεξεργασία από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα ώστε να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.