Εξήντα δράσεις για τη Δ. Αττική με το Σχέδιο Αστικής Παρέμβασης

Εξήντα δράσεις για τη Δ. Αττική με το Σχέδιο Αστικής Παρέμβασης
Περίπου 60 δράσεις με άξονες την ασφάλεια, την ανάπτυξη και στήριξη της οικονομικής βάσης, την κοινωνική συνοχή, το κτιριακό απόθεμα,

το περιβάλλον, την πολεοδομία και τις αστικές υποδομές, περιλαμβάνει το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης Δυτικής Αθήνας (ΣΟΑΠ), ο σχεδιασμός του οποίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο.

Όπως προέκυψε, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΚΑ με θέμα το ΣΟΑΠ της Δυτικής Αττικής, υπό την προεδρεία του αρμόδιου υπουργού, Γιάννη Μανιάτη, ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) και ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) έχουν υπογράψει σχετική προγραμματική σύμβαση, με στόχο την προώθηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων αστικού σχεδιασμού στις περιοχές που παρουσιάζουν προβλήματα αναπτυξιακής υστέρησης, κοινωνικής και οικονομικής συνοχής, περιβαλλοντικής υποβάθμισης και ποιότητας ζωής.

Το ΥΠΕΚΑ γνωστοποίησε ότι με τις παρεμβάσεις που βρίσκονται σε στάδιο οριστικής διαμόρφωσης από τις νέες δημοτικές αρχές των δήμων Αιγάλεω, Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων- Καματερού, Περιστερίου, Πετρούπολης, Φυλής, Χαϊδαρίου και Ιλίου, επιδιώκονται η βελτίωση των υποδομών και των βασικών κοινωνικών εξυπηρετήσεων, η αντιμετώπιση της ανεργίας και η δημιουργία επαρκών ευκαιριών απασχόλησης, η ενσωμάτωση των λειτουργιών και των κοινωνικών ομάδων στον αστικό ιστό και η καταπολέμηση του κοινωνικού διαχωρισμού.

Επιπλέον, επιδιώκεται η διατήρηση και ανάδειξη της αστικής πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και η γενικότερη κοινωνική, οικονομική, περιβαλλοντική και πολιτισμική αναζωογόνηση των πόλεων και των ευρύτερων αστικών περιοχών με μειονεκτικά χαρακτηριστικά.

«Το γεγονός ότι αυτή την περίοδο συντάσσεται η επόμενη προγραμματική περίοδος για την πολιτική της συνοχής 2014- 2020, μας δίνει τη δυνάτοτητα να διαμορφώνουμε, παράλληλα, τόσο το χωροταξικό, όσο και αναπτυξιακό μας σχέδιο» ανέφερε ο κ. Μανιάτης. «Είναι θετικό ότι έχουμε νέες εκλεγμένες δημοτικές αρχές, που σε συνάρτηση με το γεγονός ότι από τον Οκτώβρη θα έχουμε τη σύνθεση του νέου Κολεγίου των Επιτρόπων της ΕΕ, καθώς και τη νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα μας δώσουν τη δυνατότητα να δουλέψουμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με φρέσκιες ιδέες για νέες πρωτουβουλίες, με ολιστική προσέγγιση» πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο υπουργός ΠΕΚΑ υπενθύμισε ότι το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας- Αττικής έγινε νόμος του κράτους, πριν από λίγες ημέρες. «Έχουμε, ήδη, δρομολογήσει το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης για το κέντρο της πρωτεύουσας. Έχουμε σε εξέλιξη δύο μεγάλες παρεμβάσεις στην Αθήνα, του Φαληρικού Όρμου και της Πανεπιστημίου. Δρομολογημένα είναι, επίσης, αρκετά Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, ενώ βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης το Προεδρικό Διάταγμα για τους ορεινούς όγκους. Με τον δήμαρχο, Γιώργο Καμίνη, ξεκινήσαμε μία νέα δράση που αφορά στην αντιμετώπιση του προβλήματος των εγκαταλελειμμένων, ετοιμόρροπων και επικίνδυνων για την υγεία κτιρίων του κέντρου της πρωτεύουσας, κάτι που πρέπει να δούμε και με τους δήμους της δυτικής Αθήνας» υπογράμμισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ