Αποφυλακίζεται η Εύα Καϊλή - Αφήνεται ελεύθερη με βραχιολάκι με απόφαση ανακριτή

Αποφυλακίζεται η Εύα Καϊλή - Αφήνεται ελεύθερη με βραχιολάκι με απόφαση ανακριτή

Ηταν η τελευταία από τους πρωταγωνιστές του Qatargate που παρέμενε στη φυλακή

Η Εύα Καϊλή, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής που έγινε το πιο αναγνωρίσιμο πρόσωπο του σκανδάλου διαφθοράς που κατέκλυσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποφυλακίστηκε την Τετάρτη μετά από περισσότερους από τέσσερις μήνες στη φυλακή.

Η βουλευτής θα τεθεί πλέον σε κατ' οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό βραχιόλι, επιβεβαίωσε στο Euronews ο δικηγόρος της, Σβεν Μέρι.

«Δεν θα σχολιάσω περισσότερο, εκτός από το γεγονός ότι αυτή είναι μια λογική απόφαση που άργησε να ληφθεί», είπε o Μέρι σε μια σύντομη δήλωση.
Την πληροφορία επιβεβαίωσε και η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία. Η απόφαση προκάλεσε έκπληξη, καθώς ανακοινώθηκε μια ημέρα πριν από την προγραμματισμένη εμφάνιση ενώπιον δικαστή το πρωί της Πέμπτης.

Το ιστορικό

Η σύλληψή της προκάλεσε σοκ στις Βρυξέλλες και έφερε στο φως μια έρευνα σχετικά με ένα σύστημα δωροδοκίας, το οποίο περιελάμβανε «μεγάλα» χρηματικά ποσά και «σημαντικά» δώρα που φέρεται να καταβλήθηκαν από το Κατάρ και το Μαρόκο προκειμένου να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής. Και οι δύο χώρες πάντως αρνούνται κάθε αδίκημα.

Πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά κατασχέθηκαν από τη βελγική αστυνομία σε δεκάδες έρευνες σε σπίτια και γραφεία.

Αμέσως μετά το σκάνδαλο, η Καϊλή απομακρύνθηκε από τη θέση της ως μία από τις αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η ιδιότητα του μέλους του κόμματός της ανεστάλη, μια δραματική τροπή των γεγονότων για μια βουλευτή που θεωρούνταν ανερχόμενο αστέρι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και φιλική προς τα μέσα ενημέρωσης προσωπικότητα. Ωστόσο παραμένει ευρωβουλευτής.

Η Καϊλή ήταν ένα από τα πέντε άτομα που συνελήφθησαν και τους απαγγέλθηκαν ποινικές κατηγορίες από τις βελγικές αρχές, μαζί με τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζιόρτζι, τον πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, τον διευθυντή της ΜΚΟ Νικολό Φίγκα- Ταλαμάνκα και τον Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα.

Οι τέσσερις άνδρες είχαν ήδη αποφυλακιστεί, καθιστώντας την Καϊλή την τελευταία κατηγορούμενη που έλαβε αποφυλάκιση υπό όρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ