Το Economist προβλέπει κλιμάκωση στην ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εντός του 2023

Το Economist προβλέπει κλιμάκωση στην ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εντός του 2023

«Τι σκοπό είχε αυτό το δημοσίευμα» αναρωτιούνται τουρκικά ΜΜΕ που προβλέπουν τον αντίκτυπο που θα έχει ενδεχόμενη σύγκρουση στο Αιγαίο

Το βρετανικό περιοδικό Economist, προβλέπει κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, εντός του 2023.

«Ο Ερντογάν θα επιλέξει αντιπαράθεση είτε στη Συρία είτε στο Αιγαίο με την Ελλάδα. Ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί επίσης να προσπαθήσει να αντιστρέψει την κατηφόρα, την κακή (σ.σ. εκλογική) τύχη του, μέσω αντιπαράθεσης, είτε με Κούρδους αντάρτες στη Συρία, είτε με τον παλιό εχθρό την Ελλάδα για τον εναέριο χώρο και τα θαλάσσια δικαιώματα. Με τις ελληνικές εκλογές επίσης στη γωνία, ο κίνδυνος κλιμάκωσης είναι υπαρκτός», αναφέρει το δημοσίευμα.

Πάντως το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk αναρωτιέται για τις προθέσεις του κειμένου. Η παρουσιάστρια του καναλιού Γκιοκσού Ονγκορέν Οζγκιούρ αναφέρει ότι «μεταξύ των δυο χωρών ξέρουμε πως υπάρχει ένταση, όπως και μεταξύ των ηγετών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Όμως εδώ υπάρχει μια πρόταση που λέει πως η Τουρκία ίσως κάνει κάποια επέμβαση. Όταν διαβάζω αυτόν τον όρο για επέμβαση έρχονται στο νου μου διάφορα σενάρια, όπως τα Ίμια ή κάτι άλλο».

Ο στρατηγικός αναλυτής Αμντουλάχ Τσιφτσί ανέφερε από την πλευρά του: «Μα ο πρόεδρός μας έχει δηλώσει ήδη πως “μια νύχτα μπορούμε να έρθουμε ξαφνικἀ”. Τι άλλο να πει; “Μπορούμε να έρθουμε ξαφνικἀ μια νύχτα”, το είπαμε αυτό». Η δημοσιογράφος ρώτησε: «Δηλαδή, μου λέτε τι άλλο να περιμένουμε έτσι δεν είναι;».

«Αν προκύψει ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος στο Αιγαίο, το ζήτημα είναι τι αντίκτυπο θα έχει στην Κύπρο, καθώς οι Ελληνοκύπριοι εξοπλίζονται μήπως θα έχει αντίκτυπο στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Συρία. Για τον λόγο αυτό εγώ θεωρώ πως δεν πρέπει να παραβλέψουμε την πρόβλεψη του» σχολίασε ο αναλυτής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ