ΗΠΑ εκλογές: Οριακά στους Ρεπουμπλικάνους η Βουλή, θρίλερ στη Γερουσία.

Ο Φέτερμαν έδωσε σημαντική νίκη στους Δημοκρατικούς στην Πενσυλβάνια Οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίζουν οριακά τη Βουλή

ΗΠΑ εκλογές: Οριακά στους Ρεπουμπλικάνους η Βουλή, θρίλερ στη Γερουσία.

Οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίζουν τον έλεγχο της Αμερικανικής Βουλής αλλά με μικρότερη πλειοψηφία, από τις προβλέψεις και οι Δημοκρατικοί κέρδισαν μια έδρα στη Γερουσία στην Πενσυλβάνια, καθώς οι Αμερικανοί ψηφοφόροι έδωσαν μικτή ετυμηγορία στις εκλογές που διαμορφώθηκαν από ανησυχίες για τον πληθωρισμό και από τις διαιρέσεις του έθνους σε πολιτιστικά και κοινωνικά ζητήματα.

Με τις δημοσκοπήσεις κλειστές στο μεγαλύτερο μέρος των ΗΠΑ, ορισμένες από τις αναμετρήσεις που είχαν γίνει στόχοι για τους Ρεπουμπλικάνους έδειξαν ότι τα κέρδη του κόμματος στις ενδιάμεσες εκλογές μπορεί να είναι περιορισμένα και ακόμη και κάτω από τους ιστορικούς μέσους όρους.

Το κόμμα του προέδρου Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να ανατρέψει την ιστορία κρατώντας τις ισχνές πλειοψηφίες του Κογκρέσου με την υπόλοιπη νομοθετική ατζέντα του προέδρου να κρέμεται από μια κλωστή. Από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το κόμμα που κατέχει τον Λευκό Οίκο έχει χάσει κατά μέσο όρο 26 έδρες στη Βουλή και τέσσερις έδρες στη Γερουσία. Οι Δημοκρατικοί του Μπαράκ Ομπάμα έχασαν 63 έδρες στη Βουλή το 2010 και οι Ρεπουμπλικάνοι του Ντόναλντ Τραμπ 40 έδρες στη Βουλή το 2018.

Στη μεγαλύτερη νίκη της βραδιάς για τους Δημοκρατικούς, ο Τζον Φέτερμαν νίκησε οριακά τον Ρεπουμπλικανό τηλεοπτικό διασημότητα Μεχμέτ Οζ στην κούρσα για τη Γερουσία της Πενσυλβάνια, η οποία ήταν μια από τις πιο σκληρές αναμετρήσεις της χώρας. Η νίκη του Φέτερμαν ήταν ζωτικής σημασίας για τις όποιες ελπίδες των Δημοκρατικών να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας.

Στην Τζόρτζια, ο νυν Δημοκρατικός γερουσιαστής Ράφαελ Γουόρνοκ ηγήθηκε του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, Χέρσελ Γουόκερ, με μερικές χιλιάδες ψήφους σε μια κούρσα που θα μπορούσε τελικά να αποφασιστεί σε επαναληπτικό γύρο.

Σε άλλες αναμετρήσεις που παρακολουθήθηκαν στενά, ο JD Vance νίκησε τον Δημοκρατικό Τιμ Ράιαν για να κρατήσει μια έδρα στη Γερουσία του Οχάιο σε χέρια Ρεπουμπλικάνων, ενώ ο νυν Δημοκρατικός γερουσιαστής της Αριζόνα Μαρκ Κέλι προηγείται οριακά του Ρεπουμπλικανού Μπλέικ Μάστερς. Ο γερουσιαστής του Ουισκόνσιν Ρον Τζόνσον, Ρεπουμπλικάνος, προηγείται οριακά του Δημοκρατικού διεκδικητή του, του αντικυβερνήτη Μαντέλα Μπαρνς με καταμετρημένες τις περισσότερες ψήφους.

Όλοι οι Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι υποστηρίχθηκαν από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει κάνει εκστρατεία σε όλη τη χώρα και αναμένεται να ανακοινώσει την τρίτη υποψηφιότητά του για τον Λευκό Οίκο την επόμενη εβδομάδα.

Μια ξεκάθαρη νίκη για τους Ρεπουμπλικάνους ήρθε στη Φλόριντα, η οποία συνέχισε να κάνει τη στροφή από swing state σε προπύργιο των Ρεπουμπλικάνων. Ο κυβερνήτης Ρεπουμπλικάνος, Ρον ΝτεΣάντις, πιθανός υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα του κόμματος το 2024, και ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο κέρδισαν εύκολα την επανεκλογή τους. Οι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων, επέκτειναν την εκπροσώπησή τους στη Βουλή κερδίζοντας τρεις έδρες που κατείχαν οι Δημοκρατικοί, καθώς και μία άλλη που δημιουργήθηκε για την ανακατανομή.

Οι ψηφοφόροι έστειλαν ανάμεικτα μηνύματα στις αναμετρήσεις της Βουλής.

Η Βιρτζίνια είχε τρεις αναμετρήσεις με Δημοκρατικούς κατεστημένους που θεωρούνται δείκτες για τις εκλογές. Οι Δημοκρατικοί κατεστημένοι Άμπιγκεϊλ Σπανμπέργκερ και Τζένιφερ Γουέξτον προβλεπόταν να κερδίσουν την επανεκλογή τους. Ωστόσο, η εκπρόσωπος Ελέιν Λούρια προβλεπόταν να χάσει από την διεκδικήτρια των Ρεπουμπλικάνων, Τζεν Κίγκανς. Στο Μίσιγκαν, η εκπρόσωπος Ελίσα Σλότκιν ακολουθούσε τον Ρεπουμπλικάνο Τομ Μπάρετ. Και οι τέσσερις γυναίκες εξελέγησαν στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού κύματος το 2018 και στοχοποιήθηκαν από Ρεπουμπλικάνους. Στο Οχάιο, ο δημοτικός σύμβουλος του Σινσινάτι Γκρεγκ Λάντσμαν νίκησε τον εκπρόσωπο Στιβ Τσάμποτ, το τελευταίο εναπομείναν μέλος της Ρεπουμπλικανικής Επανάστασης που πήρε τον έλεγχο της Βουλής το 1994.

Και οι 435 έδρες της Βουλής είναι στο ψηφοδέλτιο και οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να συμψηφίσουν μόλις πέντε για να κερδίσουν την πλειοψηφία. Διακυβεύονται 35 έδρες στην ισομερώς διαιρεμένη Γερουσία και ο έλεγχος θα εξαρτηθεί από το ποιος θα επικρατήσει σε περίπου επτά κοντινές αναμετρήσεις. Τριάντα έξι πολιτείες έχουν επίσης διαγωνισμούς για κυβερνήτη.

Υπήρξαν σποραδικές αναφορές για δυσλειτουργίες στην ψηφοφορία, συμπεριλαμβανομένων μεμονωμένων επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, αν και καμία δεν προκάλεσε σημαντικές διαταραχές. Οι Ρεπουμπλικάνοι της Αριζόνα εκμεταλλεύτηκαν τεχνικά προβλήματα με τα μηχανήματα καταμέτρησης ψηφοδελτίων στη μεγαλύτερη κομητεία της πολιτείας για να κάνουν αβάσιμους ισχυρισμούς σχετικά με την εγκυρότητα των εκλογών της Τρίτης, σηματοδοτώντας μια αμφιλεγόμενη συνέπεια για τις ενδιάμεσες εκλογές του 2022.

Οι πλειοψηφίες των Ρεπουμπλικάνων, σε ένα ή και στα δύο σώματα του Κογκρέσου θα τερματίσουν τον ενοποιημένο δημοκρατικό έλεγχο στην Ουάσινγκτον και θα οδηγήσουν σε εντατικές κομματικές μάχες και πολιτικό αδιέξοδο. Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα αντιμετωπίσει μια επίθεση ερευνών από Ρεπουμπλικανούς προέδρους επιτροπών στη Βουλή.

Οι ελπίδες των Δημοκρατικών για αυξήσεις φόρων στους πλούσιους και τις εταιρείες θα διαψευστούν εάν οι Ρεπουμπλικάνοι καταλάβουν τουλάχιστον ένα σώμα. Οι προοπτικές μειώνονται για την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία που απευθύνεται σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ή για έναν απροσδόκητο φόρο κερδών στις πετρελαϊκές εταιρείες. Το κλείσιμο της κυβέρνησης και η αντιπαράθεση για μια χρεοκοπία χρέους των ΗΠΑ αυξάνονται επίσης πιο πιθανό.

Και ο έλεγχος της Γερουσίας από τους Ρεπουμπλικάνους θα έδινε στο κόμμα βέτο για τους διορισμούς του Μπάιντεν για την πλήρωση κορυφαίων θέσεων σε υπηρεσίες και στο ομοσπονδιακό δικαστικό σώμα.

Οι Δημοκρατικοί είχαν ήδη αρχίσει να εκτιμούν τις απώλειές τους.

«Πρέπει να σχεδιάσουμε για το 2024 διαφορετικά από ό,τι συνέβη το 2022», δήλωσε στο CBS ο εκπρόσωπος της Νότιας Καρολίνας Τζέιμς Κλάιμπερν, ο τρίτος στην κατάταξη Δημοκρατικός της Βουλής. «Τώρα αυτό σημαίνει να φέρουμε νέους ανθρώπους; Αυτό σημαίνει εκ νέου ανάθεση ρόλων; Δεν ξέρω. Απλώς πιστεύω ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι ειλικρινείς με τις εκτιμήσεις τους».

Το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων περιόδων, οι οποίες για μεγάλο μέρος του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου έμοιαζαν εξαιρετικά κοντά, θα εξαρτηθεί από την απογοήτευση των Αμερικανών για το αυξανόμενο κόστος ζωής και τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της οικονομίας. Οι Δημοκρατικοί αντιμετώπισαν εξαρχής μια ανηφορική μάχη δεδομένης της εκτεταμένης δημόσιας δυσαρέσκειας -- τα δύο τρίτα των Αμερικανών πιστεύουν ότι η χώρα βρίσκεται σε λάθος δρόμο -- και της ιστορικής τάσης των ψηφοφόρων να τιμωρούν το κόμμα του προέδρου στις ενδιάμεσες εκλογές.

Οι Δημοκρατικοί πήραν το προβάδισμα στις εθνικές δημοσκοπήσεις και σε ορισμένες βασικές αναμετρήσεις της Γερουσίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αφού μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου τερμάτισε το εθνικό δικαίωμα πρόσβασης στην άμβλωση κινητοποίησε Δημοκρατικούς και ανεξάρτητους, η μείωση των τιμών της βενζίνης άμβλυνε την πίεση στους καταναλωτές και αρκετοί εξέχοντες Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι για τη Γερουσία αγωνίστηκαν με αντιπαραθέσεις για ακραίες απόψεις ή προσωπικά σκάνδαλα.

Αλλά οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι οι ψηφοφόροι έγειραν προς τους Ρεπουμπλικάνους τις τελευταίες εβδομάδες της εκστρατείας, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι, σφυροκόπησαν τη διαχείριση της οικονομίας από τους Δημοκρατικούς, πυροδότησε φόβους για αύξηση της εγκληματικότητας και επέκρινε ένα κύμα μεταναστών χωρίς έγγραφα στα σύνορα. Τα προβλήματα των Δημοκρατικών επιδεινώθηκαν από τις υποτονικές επιδόσεις του Τζον Φέτερμαν και του γερουσιαστή των ΗΠΑ Ράφαελ Γουόρνοκ, υποψηφίων για τη Γερουσία στην Πενσιλβάνια και την Τζόρτζια, και οι δύο κρίσιμες αναμετρήσεις.

Οι μειώσεις στις τιμές της βενζίνης σταμάτησαν στα μέσα Σεπτεμβρίου. Οι ετήσιοι ρυθμοί πληθωρισμού, αν και μειωμένοι από το υψηλότερο επίπεδο του 9,1% τον Ιούνιο, παρέμειναν κοντά σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών στο 8,2% τον Σεπτέμβριο.

Ταυτόχρονα, η εκστρατεία αυξήσεων των επιτοκίων της Federal Reserve, που ξεκίνησε για να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, άρχισε να δαγκώνει την οικονομία. Μετά από άνοδο τριών μηνών, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε τον Οκτώβριο. Περισσότερες εταιρείες ανακοίνωσαν πάγωμα προσλήψεων και απολύσεις. Η αγορά κατοικίας υποχώρησε σχεδόν καθώς τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων 30ετίας εκτινάχθηκαν πάνω από το 7%.

Οι φόβοι για επικείμενη ύφεση αυξάνονται επίσης, με τους ιδιωτικούς προγνώστες κατά μέσο όρο να βλέπουν πιθανότητα 60% μέσα σε ένα χρόνο.

Οι Δημοκρατικοί δυσκολεύτηκαν να μεταδώσουν ένα συνεπές μήνυμα για την οικονομία. Κατά καιρούς, προώθησαν την εξοικονόμηση κόστους των καταναλωτών σε συνταγογραφούμενα φάρμακα και ασφάλιση υγείας από τον νόμο του Μπάιντεν για τη μείωση του πληθωρισμού, σφυροκόπησαν την κερδοσκοπία των πετρελαϊκών εταιρειών με απειλές για απροσδόκητο φόρο κερδών και εκμεταλλεύτηκαν δηλώσεις ορισμένων ηγετών του GOP που απειλούσαν να περικόψουν τις παροχές κοινωνικής ασφάλισης και Medicare.

Ο Μπάιντεν έκλεισε τον κύκλο με μια ομιλία που προειδοποιούσε για τον κίνδυνο που εγκυμονεί για τη δημοκρατία μια σειρά Ρεπουμπλικανών υποψηφίων για το Κογκρέσο που αρνούνται το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020 και προέτρεψε τους Αμερικανούς να απορρίψουν το «μεγάλο ψέμα» του Ντόναλντ Τραμπ αρνούμενος να αναγνωρίσει την ήττα. Τράβηξε μια ευθεία γραμμή από την περσινή εξέγερση των υποστηρικτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο μέχρι την επίθεση ενός δράστη με σφυρί λίγο πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στον 82χρονο σύζυγο της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Εν τω μεταξύ, ο Τραμπ επιβεβαίωσε σε συγκέντρωση στο Οχάιο τη Δευτέρα ότι θα ανακοινώσει μια τρίτη υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο στις 15 Νοεμβρίου στο κτήμα του στο Μαρ-α-Λάγκο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ