Λιζ Τρας: Απέλυσε τον υπουργό Οικονομικών σε χρόνο ρεκόρ - Πολιτική κρίση στη Βρετανία

Λιζ Τρας: Απέλυσε τον υπουργό Οικονομικών σε χρόνο ρεκόρ - Πολιτική κρίση στη Βρετανία

Εν μέσω φημών για την αποπομπή της, η Βρετανίδα πρωθυπουργός «θυσίασε» τον στενό της συνεργάτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, αποπέμφθηκε λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία του ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Κουάσι Κουαρτένγκ.

Έτσι, ο Κουάσι Κουαρτένγκ έγινε ο δεύτερος υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου με τη μικρότερη θητεία που έχει καταγραφεί. Ο πρώτος με τη μικρότερη θητεία, Iain Macleod, πέθανε από καρδιακή προσβολή 30 ημέρες αφότου ανέλαβε τη δουλειά το 1970.

Τρέμουν στο ενδεχόμενο black out οι Βρετανοί - «Ανάρπαστες» οι φορητές γεννήτριες και οι φακοί

Η «αντίστροφη μέτρηση» για τον Κουαρτένγκ, ξεκίνησε από τον μίνι προϋπολογισμό στις 23 Σεπτεμβρίου, με τον οποίο ανακοίνωσε 45 δισεκατομμύρια λίρες σε μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές. Ο μίνι προϋπολογισμός ώθησε τη λίρα σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, ανέβασε το κόστος του κρατικού δανεισμού και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων και οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας.

Εκτός από την απόλυση Κουάρτενγκ, η Τρας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν αποκλείεται να καταργήσει τμήματα του πακέτου δημοσιονομικών μέτρων που παρουσιάστηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου και προβλέπει μαζικές ενισχύσεις για τους λογαριασμούς ενέργειας και γενναίες μειώσεις φόρων. Και αυτό σε μια προσπάθεια να αντέξει τις πολιτικές πιέσεις και τις πιέσεις της αγοράς.

Η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι η Τρας, η οποία βρίσκεται στην εξουσία μόλις 37 ημέρες, θα δώσει αργότερα σήμερα (14.10.2022) συνέντευξη Τύπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ