Νέο «ράπισμα» Μπάιντεν σε Ερντογάν:Οι τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία υπονομεύουν τη μάχη κατά ISIS

Νέο «ράπισμα» Μπάιντεν σε Ερντογάν:Οι τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία υπονομεύουν τη μάχη κατά ISIS

Λίγο κράτησε η «χαρά» των Τουρκων την αφαίρεση της τροπολογίας Μενέντεζ από τον προϋπολογισμό που έβαζε όρους για την πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε ανακοίνωση που εξέδωσε απηύθυνε νέες συστάσεις σε αυστηρό τόνο προς την Τουρκία, με αφορμή την δηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης Ερντογάν να πραγματοποιήσει νέα στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο Λευκός Οίκος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κήρυξε την παράταση της «εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης» όσον αφορά την κατάσταση στη Συρία, εστιάζοντας κυρίως στις τουρκικές απειλές για την πιθανή έναρξη επιχείρησης κατά των βόρειων περιοχών της χώρας.

Πούτιν: Η Τουρκία είναι η ασφαλέστερη οδός μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Η ενημέρωση του Λευκού Οίκου ανέφερε πως η συγκεκριμένη κίνηση από τον Μπάιντεν έγινε σύμφωνα με τον «νόμο περί έκτακτων διεθνών οικονομικών εξουσιών και για την αντιμετώπιση της ασυνήθιστης και έκτακτης απειλής για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών που συνιστά η κατάσταση στη Συρία».

«Η κατάσταση στη Συρία και ιδίως οι ενέργειες της κυβέρνησης της Τουρκίας να διεξάγει στρατιωτική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία, υπονομεύει την εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας ή ISIS», αναφέρεται στην ενημέρωση.

Ακόμη, προστίθεται ότι οποιαδήποτε πιθανή τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία «θέτει σε κίνδυνο τους αμάχους και απειλεί να υπονομεύσει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και συνεχίζει να αποτελεί ασυνήθιστη και έκτακτη απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών».

«Για τον λόγο αυτό», προσθέτει ο Λευκός Οίκος «η εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε με το εκτελεστικό διάταγμα 13894 της 14ης Οκτωβρίου 2019 πρέπει να συνεχίσει να ισχύει και μετά τις 14 Οκτωβρίου 2022».

«Ως εκ τούτου, επεκτείνεται για 1 έτος η εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε με το Εκτελεστικό Διάταγμα 13894 όσον αφορά την κατάσταση στη Συρία και σε σχέση με αυτήν», κατέληξε η ανακοίνωση.

Απάντηση τουρκικού ΥΠΕΞ: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ

Όπως ήταν φυσικό, το διάταγμα που υπέγραψε ο Μπάιντεν για την «παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Συρία» λόγω των απειλών που απορρέουν από πιθανή νέα στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Άγκυρας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, τονίζεται πως «καταδικάζουμε το προεδρικό διάταγμα που δημοσίευσε ο Λευκός Οίκος για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Συρία, καθώς περιέχει αβάσιμους ισχυρισμούς και κατηγορίες για τη χώρα μας».

«Το διάταγμα περιέχει αβάσιμους ισχυρισμούς σχετικά με την επιχείρηση 'Πηγή Ειρήνης', που διεξάγεται από την Τουρκία με σκοπό την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την προστασία της ασφάλειας των συνόρων και την εξάλειψη των αυτονομιστικών τρομοκρατικών απειλών που προέρχονται από τη Συρία» προσθέτει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και συνεχίζει: «Η επιχείρηση, την οποία πραγματοποιήσαμε σύμφωνα με το δικαίωμα αυτοάμυνας που απορρέει από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, παρείχε ένα περιβάλλον ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Εξασφάλισε την απομάκρυνση των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK/YPG και DEASH από τη ζώνη της επιχείρησης και συνέβαλε στη διατήρηση της ακεραιότητάς της».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να τερματίσουν την εμπλοκή τους με την τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG και να εκπληρώσουν τις διατάξεις της κοινής δήλωσης της 17ης Οκτωβρίου 2019».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ