ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα χαιρετίζει την επίτευξη συμφωνίας Ισραήλ-Λιβάνου για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα χαιρετίζει την επίτευξη συμφωνίας Ισραήλ-Λιβάνου για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών

Παράδειγμα, το οποίο οφείλουν να ακολουθήσουν όλες οι χώρες της περιοχής, σχολιάζει με νόημα το υπουργείο Εξωτερικών

Η Ελλάδα χαιρετίζει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο Λίβανος και το Ισραήλ, δύο χώρες που τυπικά βρίσκονται σε πόλεμο, κατέληξαν σε ιστορική συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους και την άρση των εμποδίων στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.

«H Ελλάδα χαιρετίζει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους, μέσω και των διαμεσολαβητικών προσπαθειών των ΗΠΑ και ιδιαίτερα του Ανώτατου Συμβούλου για Ενεργειακή Ασφάλεια Άμος Χοχστάιν (Amos Hochstein)», αναφέρεται.

Σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ, η συμφωνία:

θα συμβάλλει στην ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία ήδη αντιμετωπίζει σειρά προκλήσεων.
καταδεικνύει ότι η διευθέτηση διαφορών μεταξύ χωρών όσον αφορά την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι δυνατή μόνον μέσω του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.
«Ως εκ τούτου αποτελεί παράδειγμα, το οποίο οφείλουν να ακολουθήσουν όλες οι χώρες της περιοχής», σχολιάζει.

Τέλος, στην ίδια ανακοίνωση «υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει συνάψει ήδη δύο συμφωνίες για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, με Ιταλία και Αίγυπτο και έχει συμφωνήσει με την Αλβανία για την παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ