Νίκη επικαλείται ο Πούτιν

Η προσάρτηση της κατεχόμενης Ουκρανίας σηματοδοτεί νέα κλιμάκωση του πολέμου. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ λέει ότι τα ψηφοδέλτια παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο

Νίκη επικαλείται ο Πούτιν

Οι Ρώσοι ηγέτες κήρυξαν τη νίκη σε μια σειρά από σκηνικά, καταδικασμένα από τον ΟΗΕ «δημοψηφίσματα», καθώς το Κρεμλίνο κινήθηκε για να προσαρτήσει ένα μεγάλο κομμάτι κατεχόμενου ουκρανικού εδάφους μετά από μια σειρά ταπεινωτικών στρατιωτικών οπισθοδρομήσεων.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναπληρωτής επικεφαλής του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, έγραψε στο επίσημο κανάλι του στο Telegram τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης ότι τα δημοψηφίσματα είχαν τελειώσει. «Τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα», πρόσθεσε. «Καλώς ήρθατε σπίτι στη Ρωσία».

Ο επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, δημοσίευσε στο Telegram ότι όλα τα ψηφοδέλτια είχαν πλέον καταμετρηθεί στην περιφέρειά του, με το 99,23% των ερωτηθέντων να ψηφίζουν υπέρ της ένταξης στη Ρωσική Ομοσπονδία. Σαρωτικές νίκες καταγράφηκαν επίσης στις περιοχές Χερσώνα, Ζαπορίζια και Λουχάνσκ, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Η δήλωση της Μόσχας σηματοδοτεί μια νέα κλιμάκωση του πολέμου και την κλιμακούμενη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Τα ψηφοδέλτια καταδικάστηκαν ως «παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου» από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Τα ρωσικά στρατεύματα δεν ελέγχουν πλήρως το έδαφος καμίας από τις τέσσερις περιοχές όπου διεξήχθησαν οι ψηφοφορίες και οι μάχες μαίνονται σε όλες.

Το Κρεμλίνο διέταξε τις κάλπες αφού οι δυνάμεις του υπέστησαν τις χειρότερες ήττες τους από τον στρατό της Ουκρανίας από τις εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο. Ο Πούτιν αυτή την εβδομάδα κάλεσε επίσης σε «μερική κινητοποίηση» για να στρατολογήσει 300.000 εφέδρους.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, απέρριψε τα αποτελέσματα σε δήλωση την Τετάρτη στην επίσημη σελίδα του στο Facebook. «Καμία από τις εγκληματικές ενέργειες της Ρωσίας δεν θα αλλάξει τίποτα για την Ουκρανία», έγραψε. «Αυτή η φάρσα στα κατεχόμενα εδάφη δεν μπορεί καν να χαρακτηριστεί απομίμηση δημοψηφίσματος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ