Τσεχική προεδρία: Υποστήριξη της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί αποφάσισαν οι πρέσβεις του IPCR

  Τσεχική προεδρία: Υποστήριξη της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί αποφάσισαν οι πρέσβεις του IPCR

Συνάντηση πρέσβεων στο πλαίσιο του μηχανισμού ολοκληρωμένης αντιμετώπισης της πολιτικών κρίσεων (IPCR)

 

Την αποφασιστικότητα τους να παράσχουν όσο το δυνατόν περισσότερη υποστήριξη στην Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί επεσήμαναν οι πρέσβεις κατά την συνάντηση τους στο πλαίσιο του μηχανισμού ολοκληρωμένης αντιμετώπισης της πολιτικών κρίσεων (IPCR) που συγκάλεσε η Τσεχική Προεδρία σήμερα Δευτέρα.

Οι εκπρόσωποι των κρατών μελών συμμετείχαν σε μια εξαιρετικά ουσιαστική και χρήσιμη συζήτηση με εμπειρογνώμονες από μια σειρά σχετικών θεσμικών οργάνων και οργανισμών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Frontex και της ΕΥΕΔ αναφέρει ανακοίνωση της τσεχικής προεδρίας.

Οι πρεσβευτές χαιρέτισαν την ενημέρωση που παρείχαν οι ειδικοί και εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις και την κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας. Επανέλαβαν την από κοινού αποφασιστικότητα να παράσχουν όσο το δυνατόν περισσότερη υποστήριξη στην Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί.

Η Επιτροπή κλήθηκε να συνεχίσει να εργάζεται για σχετικές προτάσεις, συμπεριλαμβανομένης της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας και της συνεχούς στρατιωτικής υποστήριξης μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης. Υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων, οι πρεσβευτές κάλεσαν επίσης την Επιτροπή να παρακολουθήσει, να αξιολογήσει και, εάν είναι απαραίτητο, να ενημερώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για τις θεωρήσεις που εκδόθηκαν στις 9 Σεπτεμβρίου, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες για την ασφάλεια των κρατών μελών.

Τα κράτη μέλη θα συνεχίσουν να συναντώνται στο πλαίσιο του μηχανισμού IPCR για να εργαστούν για την ετοιμότητα το χειμώνα που έρχεται, τόσο με σκοπό να στηρίξουν την Ουκρανία όσο και να διασφαλίσουν τα επίπεδα ετοιμότητας της ίδιας της ΕΕ.

ΕΕ: Σε επαφή η Κομισιόν με τα κράτη μέλη για τους Ρώσους που εγκαταλείπουν τη χώρα τους

H Koμισιόν είναι σε επαφή με τα κράτη-μέλη για την αξιολόγηση της κατάστασης και την προετοιμασία των επόμενων βημάτων σχετικά με τους Ρώσους πολίτες οι οποίοι εγκαταλείπουν τη χώρα τους, ανέφερε η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εσωτερικών υποθέσεων Αννίτα Χίπερ απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Εν τω μεταξύ, πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της IPCR του αρμόδιου μηχανισμού της ΕΕ για την πολιτική αντιμετώπιση κρίσεων, η οποία έλαβε χώρα σε επίπεδο Μόνιμων Αντιπροσώπων. Η κατάσταση στην Ουκρανία ήταν στο επίκεντρο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί ανησυχητική αύξηση εισόδων και αιτημάτων ασύλου από Ρώσους πολίτες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο FRONTEX καλούνται να παρακολουθούν στενά τις εισόδους Ρώσων πολιτών τόσο στην ΕΕ όσο και σε τρίτες χώρες και να ενημερώνουν τον εν λόγω μηχανισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ