Η Ευρώπη προετοιμάζεται για χειμερινές ελλείψεις φυσικού αερίου, διακοπές ρεύματος

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για χειμερινές ελλείψεις φυσικού αερίου, διακοπές ρεύματος

Η απειλή της επιβολής δελτίου ενέργειας στην Ευρώπη εξακολουθεί να είναι πραγματική, καθώς η γερμανική ρυθμιστική αρχή προειδοποίησε ότι πιθανότατα θα υπάρξουν ελλείψεις φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα.

Ο αντίκτυπος της κρίσης αντηχεί στην οικονομία και τις αγορές. Η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει μερίδιο στον προβληματικό προμηθευτή φυσικού αερίου VNG AG, αφού η Uniper SE δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι εξετάζεται η εθνικοποίηση της εταιρείας.

Προειδοποιητικά σημάδια συσσωρεύονται και αλλού, με την Electricite de France SA να λέει ότι η κρίση θα μπορούσε να διαρκέσει πέρα από αυτόν τον χειμώνα. Τα συνεχιζόμενα προβλήματα της εταιρείας με τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, τα οποία εκτιμά ότι θα πλήξουν τα κέρδη κατά 29 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος, δείχνουν ότι η ανάγκη της Γαλλίας για περισσότερες εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας πιθανότατα θα αποτελέσει μεγάλο παράγοντα για τις τιμές της ενέργειας κατά τους ψυχρότερους μήνες σε όλη την Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε αυτή την εβδομάδα ριζοσπαστικά σχέδια παρέμβασης, συμπεριλαμβανομένης της άντλησης 140 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους καταναλωτές από τα κέρδη των εταιρειών ενέργειας, του υποχρεωτικού περιορισμού της μέγιστης ζήτησης ενέργειας και της ενίσχυσης της ρευστότητας. Αλλά οι έμποροι σταθμίζουν την αποτελεσματικότητα αυτών των βημάτων με την επίσημη έναρξη της περιόδου θέρμανσης μόλις λίγες εβδομάδες μακριά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ