Ν. Δένδιας: Συνάντηση με Σέρβο ΥΠΕΞ - Στο επίκεντρο η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων

Ν. Δένδιας: Συνάντηση με Σέρβο ΥΠΕΞ - Στο επίκεντρο η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων

Στη Σερβία ο Έλληνας ΥΠΕΞ, δύο ημέρες μετά την επίσκεψη Ερντογάν, που ο Τούρκος πρόεδρος «αποθεώθηκε» ως ηγέτης των Βαλκανίων από τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε σήμερα στο Βελιγράδι με τον ομόλογο του της Σερβίας Νίκολα Σελάκοβιτς με το οποίο εξέτασαν θέματα διμερούς συνεργασίας αλλά και θέματα που αφορούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξέδωσε το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών, συμφωνήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων, με την πραγματοποίηση τακτικών επαφών σε ανώτερο και ανώτατο επίπεδο, όπως και η συμμετοχή σε τριμερή σχήματα που θα συμπεριλαμβάνουν την Κύπρο και τη Βόρεια Μακεδονία.

Κατά τη συνάντηση δόθηκε έμφαση στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και ο κ. Δένδιας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να παράσχει κάθε βοήθεια για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας. Στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκε και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Νίκολα Σελάκοβιτς επισήμανε ότι είναι σημαντικό να καταβληθούν προσπάθειες για να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ότι πρέπει να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο. Όπως αναφέρεται στο σερβικό ανακοινωθέν, ο Νίκολα Σελάκοβιτς διαβεβαίωσε το Έλληνα ΥΠΕΞ ότι «η Σερβία υποστηρίζει με συνέπεια την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας τόσο τη στεριά όσο και στη θάλασσα».

Το θέμα του Κοσόβου, επίσης, αποτέλεσε αντικείμενο των συνομιλιών των δύο υπουργών, όπου ο Νίκολα Σελάκοβιτς ενημέρωσε τον κ. Δένδια για τις εξελίξεις, υποστηρίζοντας ότι η Πρίστινα με τη συμπεριφορά της υπονομεύει κάθε προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος. Ο κ. Σελάκοβιτς επισήμανε ότι στο ζήτημα του Κοσόβου «είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσει η Ελλάδα να υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Σερβίας».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι δύο ημέρες νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, επισκέφθηκε το Βελιγράδι, όπου έτυχε αποθεωτικής υποδοχής (ακόμα και με κανονιοβολισμούς) από τον Σέρβο πρόεδρο Βούτσιτς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ