Ισπανία:Σοσιαλιστές και Podemos αρνήθηκαν να καταδικάσουν τις τουρκικές απειλές σε βάρος της Ελλάδας

Ισπανία:Σοσιαλιστές και Podemos αρνήθηκαν να καταδικάσουν τις τουρκικές απειλές σε βάρος της Ελλάδας

Το ισπανικό Λαϊκό Κόμμα, με πρόταση που έφερε στο κοινοβούλιο της χώρας, ζήτησε, μεταξύ άλλων, να καταδικαστούν οι απειλές της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, με τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να αρνούνται τη θετική ψήφο.

Μια πρόταση που υπέβαλε το Partido Popular, το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας, ήρθε να καταδείξει τόσο τα «ρήγματα» στον κυβερνητικό συνασπισμό των Σοσιαλιστών με τους Podemos, όσο και την άρνηση των δύο τελευταίων να πάρουν σαφή θέση σε όσα διαδραματίζονται τους τελευταίους μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα στο Αιγαίο.

Το ισπανικό Λαϊκό Κόμμα στο ψήφισμά του, το οποίο περιλάμβανε 15 σημεία, μεταξύ άλλων έκανε αναφορά και στην ανάγκη της δημόσιας καταδίκης των απειλών της Άγκυρας σε βάρος της ελληνικής εδαφικής κυριαρχίας.

Συγκεκριμένα, στο σημείο οκτώ αναφέρεται: «Καλούμε την κυβέρνηση να υποστηρίξει την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και να καταδικάσει την τουρκική παρεμπόδιση, καθώς και να καταδικάσει την απειλή σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας».

Όπως ήταν λογικό, το Partido Popular ψήφισε την πρόταση, όπως και το VOX, σε αντίθεση με τον πλειοψηφικό εταίρο της κυβέρνησης.

Το PSOE (σοσιαλιστικό εργατικό κόμμα) ψήφισε «Όχι» στη συγκεκριμένη πρόταση, ενώ οι Podemos επέλεξαν τον δρόμο της αποχής. Αμφότεροι, βέβαια, απέφυγαν την ευθεία και δημόσια καταδίκη της Τουρκίας -που θα συνέβαινε σε ενδεχόμενο «Ναι» στην πρόταση του Λαϊκού Κόμματος, ενώ παράλληλα το πολιτικό «θερμόμετρο» στην ιβηρική χώρα ανέβηκε κάθετα.

Ρήγμα στην κυβέρνηση συνεργασίας

Η διαφοροποίηση των Podemos από τον πλειοψηφικό εταίρο της κυβέρνησης έφερε ένα αρκετά βαθύ «ρήγμα» στην κυβέρνηση συνεργασίας της Ισπανίας.

Μάλιστα, τα μέσα ενημέρωσης της χώρας κάνουν λόγο για «εμφανείς και βαθιές διαφορές εντός της κυβέρνησης συνασπισμού». Στα ίδια δημοσιεύματα τονίζεται πως αυτές οι διαφορές έχουν αρχίσει να είναι ιδιαίτερα έντονες σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Πηγή: iefimerida.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ