Ενόχληση στα Σκόπια για την αναφορά Μακρόν σε «Βορειομακεδόνες»

Ενόχληση στα Σκόπια για την αναφορά Μακρόν σε «Βορειομακεδόνες»

Πως σχολίασε το περιστατικό ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Ενόχληση φαίνεται να προκάλεσε στα Σκόπια αναφορά του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, περί «Βορειομακεδόνων», στο πλαίσιο δηλώσεων του σχετικά με την πρόταση που κατέθεσε η γαλλική προεδρία της ΕΕ, προκειμένου να αρθεί το βέτο της Βουλγαρίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ.

«Είμαστε κοντά σε μία συμφωνία που αποδίδει δικαιοσύνη στα βουλγαρικά αιτήματα και είναι συμβατό με αυτά που η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να κάνει. Χρειάζεται διορατικότητα και εμπιστοσύνη. Τις επόμενες ώρες θα διεξαχθεί ψηφοφορία στο βουλγαρικό κοινοβούλιο. Θα έχουμε το βλέμμα μας στον Βούλγαρο πρόεδρο και στα κόμματα της πλειοψηφίας, που αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε. Με τους Βορειομακεδόνες θα κοιτάξουμε τις επόμενες ώρες να βρούμε τρόπους ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία και να περάσει σε επίπεδο πρεσβευτών την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να ξεμπλοκαριστεί η διαδικασία» δήλωσε την Παρασκευή ο κ. Μακρόν.

Αυτή ακριβώς η αναφορά του σε «Βορειομακεδόνες» προκάλεσε την αντίδραση των Σκοπίων με τον υπουργό Εξωτερικών, Μπουγιάρ Οσμάνι να δηλώνει: «Επικοινωνήσαμε με την πρεσβεία της Γαλλίας για το πόσο θα πρέπει να είναι σεβαστοί οι τύποι, αλλά από χθες έχει υπάρξει και επικοινωνία με τη γαλλική αποστολή. Ο πρωθυπουργός μας επικοινώνησε με τον Μακρόν στις Βρυξέλλες. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για ακούσιο λάθος. Ο Μακρόν δεν έχει διλήμματα για το όνομα και την ταυτότητα και για τα ζητήματα που έχουν καθοριστεί εδώ και στα Ηνωμένα Έθνη».

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ