Αποδεσμεύτηκε το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που κατάσχεσε η Ελλάδα - Επιστροφή του φορτίου στον ιδιοκτήτη

Αποδεσμεύτηκε το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που κατάσχεσε η Ελλάδα - Επιστροφή του φορτίου στον ιδιοκτήτη

Το περιστατικό είχε οδηγήσει στην οργισμένη απάντηση του Ιράν, με τις ιρανικές δυνάμεις να καταλαμβάνουν τον περασμένο μήνα δύο ελληνικά τάνκερ στον Περσικό Κόλπο

Ο ιρανικός Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας (PMO) ανακοίνωσε σήμερα ότι απελευθερώθηκε το υπό ιρανική σημαία δεξαμενόπλοιο Lana (πρώην Pegas) που κατάσχεσε η Ελλάδα τον Απρίλιο και το φορτίο πετρελαίου του θα επιστραφεί στον ιδιοκτήτη του, μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

«Με την ταχεία και έγκυρη ενέργεια του Ιράν, η ελληνική κυβέρνηση εξέδωσε τελικά την εντολή και τώρα προχωρά στην άρση της κατάσχεσης του πλοίου και την επιστροφή του φορτίου του στον ιδιοκτήτη του» δήλωσε ο PMO στο Mehr.

Το πλοίο, το οποίο μετονομάστηκε από «Pegas» σε «Lana» τον Μάρτιο, αντιμετώπισε μηχανικό πρόβλημα τον Απρίλιο. Κινείτο προς τη νότια Πελοπόννησο για να ξεφορτώσει το φορτίο του σε άλλο τάνκερ αλλά λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών, είχε αναγκαστεί να κάνει στάση ανοιχτά της Καρύστου, όπου και κατασχέθηκε.

Με βούλευμα του Συμβούλιου Εφετών Χαλκίδας που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, έγιναν δεκτές οι αντιρρήσεις που είχε καταθέσει ο νομικός εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας του πλοίου Lana (πρώην Pegas), το οποίο μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο και δεσμεύτηκε το φορτίο του (107.000 βαρέλια ιρανικού πετρελαίου) με ανακριτική διάταξη.

Οι δικαστές με το βούλευμά τους ήραν τη κατάσχεση του φορτίου και διέταξαν την απόδοση αυτού στην ιδιοκτήτρια εταιρεία.

Το περιστατικό είχε οδηγήσει στην οργισμένη απάντηση του Ιράν, με τις ιρανικές δυνάμεις να καταλαμβάνουν τον περασμένο μήνα δύο ελληνικά τάνκερ στον Περσικό Κόλπο, και την Τεχεράνη να προειδοποιεί για «τιμωρητικές ενέργειες» κατά της Αθήνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ