Συνεργασία Ελλάδας - Αλβανίας για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών

 Συνεργασία Ελλάδας - Αλβανίας για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών

Συνάντηση του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελου Τουρνά και του υπουργού 'Αμυνας της Αλβανίας Niko Peleshi

 

Η προοπτική υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας και η διασύνδεση των Κέντρων Επιχειρήσεων Ελλάδας - Αλβανίας σε περιπτώσεις που υπάρξει ανάγκη για παροχή βοήθειας από τη μία χώρα προς την άλλη, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελου Τουρνά και του υπουργού 'Αμυνας της Αλβανίας Niko Peleshi.

Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε η προοπτική υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας, το οποίο, πέραν της παροχής αμοιβαίας συνδρομής σε έκτακτες ανάγκες, θα προβλέπει και τη διεξαγωγή κοινών εκπαιδεύσεων και ασκήσεων.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε ενίσχυση της συνεργασίας σε διμερές και σε περιφερειακό επίπεδο στον τομέα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

Η επίσκεψη του κ. Peleshi συνέπεσε χρονικά με μια δύσκολη συγκυρία για τη γειτονική χώρα, λόγω της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στο νησί Σάσων (Sazan) στην είσοδο του κόλπου της Αυλώνας. Σημειώνεται ότι στην επιχείρηση κατάσβεσης, η Ελλάδα παρέχει εναέρια συνδρομή μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με ένα αεροσκάφος Canadair CL-415.

Υποδεχόμενος τον υπουργό 'Αμυνας της Αλβανίας, ο κ. Τουρνάς ευχήθηκε να υπάρξει ταχεία κατάσβεση της πυρκαγιάς, σημειώνοντας ότι οι φυσικές καταστροφές δεν γνωρίζουν σύνορα και ότι μπροστά στην αύξηση των κινδύνων που επιφέρει η κλιματική αλλαγή, η έμπρακτη αλληλεγγύη και η κοινή δράση καθίστανται ακόμη πιο αναγκαίες.

Από την πλευρά του, ο κ. Peleshi ευχαρίστησε θερμά τη χώρα μας για την άμεση ανταπόκρισή της στο αίτημα συνδρομής που υπέβαλαν οι αλβανικές αρχές μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού, αλλά και για τη βοήθεια που διαχρονικά έχει παράσχει προς την Αλβανία σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Παράλληλα κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν οι κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες σε επίπεδο φυσικών καταστροφών -καθώς αμφότερες έχουν να διαχειριστούν κινδύνους όπως δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς- βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης.

Τον κ. Peleshi συνόδευσαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου 'Αμυνας της Αλβανίας, Adrian Kamenica, καθώς και η πρέσβης της Αλβανίας στη χώρα μας, Luela Hajdaraga.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ