Βουλή: Έντονη αντιπαράθεση για την «fast track» απόδοση των εκκρεμών συντάξεων

Βουλή: Έντονη αντιπαράθεση για την «fast track» απόδοση των εκκρεμών συντάξεων

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, η τροπολογία στο ν/σχ «Δουλειές Ξανά», για τη διαδικασία «fast track» απονομής σύνταξης.

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο «Δουλειές Ξανά» που ψηφίζεται από την Ολομέλεια. Στο επίκεντρο του “καβγά”, η τροπολογία για τη διαδικασία ταχείας απονομής σύνταξης.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το υπουργείο Εργασίας ανέφερε σε ανακοίνωση του ότι οι «συντάξεις fast track και οι συντάξεις εμπιστοσύνης» που θεσπίζονται, «είναι δύο νέα όπλα στη “μάχη” για την περαιτέρω επιτάχυνση στη διαδικασία έκδοσης συντάξεων προκειμένου να δοθεί τέλος στην ομηρία χιλιάδων ασφαλισμένων που πολλές φορές αναγκάζονται να περιμένουν χρόνια για να πάρουν τη σύνταξή τους -για την οποία έχουν πληρώσει εισφορές- έχοντας μόνο την προκαταβολή σύνταξης για να βιοποριστούν». Και οι δύο ρυθμίσεις συνδυάζουν τις αυξημένες πλέον τεχνολογικές δυνατότητες μέσα στον ΕΦΚΑ, με την αναγκαία εμπιστοσύνη του κράτους απέναντι στον πολίτη, διαβεβαιώνει το υπουργείο Εργασίας.

Στη συζήτηση που εξελίσσεται από το πρωί στην Ολομέλεια, ο εισηγητής της ΝΔ Ιάσων Φωτήλας υπογράμμισε ότι τροπολογία έρχεται αν και έχει σημειωθεί ήδη μεγάλη πρόοδος στο ρυθμό απονομής συντάξεων. Αυτό όμως, είπε, δεν είναι αρκετό για την κυβέρνηση, που προχωράει υλοποιώντας τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των πολιτών.

Η στάση της αντιπολίτευσης

«Η κοροϊδία Μητσοτάκη με τις εκκρεμείς συντάξεις σπάει όλα τα κοντέρ», δήλωσε η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, λίγες ώρες αφότου κατατέθηκε στο νομοσχέδιο η τροπολογία για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων. «Αφού απέτυχε στις υποσχέσεις για “σύνταξη σε μία μέρα”, αφού εκτόξευσε πάλι στις 340.000 τις εκκρεμείς συντάξεις, αφού έβαλε ιδιώτες στον ΕΦΚΑ και τον γέμισε με γαλάζια goldenboys, αφού συκοφάντησε τους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ, τώρα επί της ουσίας ομολογεί ξανά την αδιανόητη ανικανότητά του: Ρίχνει το μπαλάκι στους συνταξιούχους για συντάξεις selfservice, χωρίς καμία εξασφάλιση ότι θα λαμβάνουν τη σωστή σύνταξη και ότι δεν θα τους ζητηθούν στο μέλλον αναδρομικές επιστροφές», ανέφερε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Όλες τις νομοθετικές παρεμβάσεις που προηγήθηκαν, για την επιτάχυνση στην απονομή συντάξεων, παρέθεσε, μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια, ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Μουλκιώτης, για να σχολιάσει πως «όλες τους, αποδείχθηκαν τόσο αποτελεσματικές, που τώρα η κυβέρνηση προχωρά σε μια ακόμη νομοθετική παρέμβαση, ομολογία της παταγώδους αποτυχίας του επιτελικού κράτος, μια νομοθετική παρέμβαση που για μια ακόμη φορά, υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια, και τελικά δίνει και πάλι προσωρινές συντάξεις».

«Μετά τις υποσχέσεις για απονομή σύνταξης με ένα κουμπί, τώρα μεταφέρετε την ευθύνη και πάλι στον συνταξιούχο. Νομιμοποιείτε την απαράδεκτη καθυστέρηση στην απονομή οριστικής σύνταξης», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.

Για επικοινωνιακή συγκάλυψη της κυβερνητικής αποτυχίας, έκανε λόγο η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ