«Ψυχρολουσία» από Νούλαντ: Χρονοβόρος, δαπανηρός και οικονομικά μη βιώσιμος ο EastMed

«Ψυχρολουσία» από Νούλαντ: Χρονοβόρος, δαπανηρός και οικονομικά μη βιώσιμος ο EastMed

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ουσιαστικά «ξέγραψε» τον EastMed και επιβεβαίωσε την αναθέρμανση τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Χρονοβόρο, δαπανηρό και οικονομικά μη βιώσιμο έργο, χαρακτήρισε την κατασκευή του αγωγού EastMed η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Βικτώρια Νούλαντ.

Σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία, η Βικτόρια Νούλαντ ανέφερε πως αυτή τη στιγμή διανύουμε μια μεταβατική περίοδο, έως ότου οδηγηθούμε στις εναλλακτικές πηγές και στην πράσινη ανάπτυξη.

Σημείωσε πως «αυτή η μεταβατική περίοδος δεν μπορεί να διαρκέσει δέκα χρόνια, όσος είναι ο χρόνος ο οποίος απαιτείται για την κατασκευή του αγωγού EastMed».
«H ιδέα εκεί είναι να δημιουργηθεί ένας πολύ μακρύς αγωγός σε πολύ βαθιά νερά σε διάστημα περίπου 10 ετών και πιστεύουμε ότι αυτό είναι πολύ ακριβό, μη οικονομικά βιώσιμο και θα διαρκέσει πάρα πολύ», εξήγησε η κ. Νούλαντ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, αλλά τασσόμενη υπέρ έργων, τα οποία να μπορούν να διεκπεραιωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και μικρότερες χρονικές περιόδους.

Συμπλήρωσε πως η ιδέα είναι να επωφεληθούν όλοι, γιατί υπάρχει ανάγκη για εναλλακτικές πηγές ενέργειας παντού. Ανέφερε, ακόμη, ότι αναπτύσσονται ιδέες και πιθανές επιλογές, οι οποίες είναι προς όφελος όλων, σημειώνοντας πως οι χώρες της περιοχής έχουν αντιληφθεί ότι η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο αποτελεί μια κακή επιλογή.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση που θα έχει με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, η Νούλαντ σημείωσε ότι θα θέσει τη συνεχή στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού «κατά έναν δικοινοτικό τρόπο, όπως πάντοτε υποστηρίζουμε διαχρονικά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ