Δένδιας: Θα ηγηθώ ανθρωπιστικής αποστολής στη Μαριούπολη - Υπερήφανοι για τον πρόξενο Ανδρουλάκη

Δένδιας: Θα ηγηθώ ανθρωπιστικής αποστολής στη Μαριούπολη - Υπερήφανοι για τον πρόξενο Ανδρουλάκη

Η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, με τον Έλληνα πρόξενο στην Ανδριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη

Την απόφασή του να ηγηθεί της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρόξενο στην πολιορκημένη πόλη, Μανώλη Ανδρουλάκη.

Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε δυο πρωτοβουλίες.

Όπως είπε, πρώτον θα δημιουργηθεί μια ομάδα συντονισμού και υποδοχής στο Βουκουρέστι. Επικεφαλής θα είναι ο πρέσβης κ. Κωστελένος και θα συμμετάσχουν η πρέσβης μας στο Βουκουρέστι, ο κ. Κόπτσης και ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος θα αναχωρήσει σήμερα, Τρίτη 22 Μαρτίου.

Επίσης, ζήτησε αποστολή επίσημης νότας στην ουκρανική πλευρά να διευκολύνει και στη ρωσική πλευρά με άλλη νότα να μην παρακωλύσει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη. Την αποστολή αυτή, όπως είπε προτίθεται να συνοδεύσει αυτοπροσώπως σε συντονισμό με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού με τον οποίο, όπως είπε, «είμαστε ήδη σε επαφή».

«Υπερήφανοι για τη συμπεριφορά του – Προτείνω την παρασημοφόρησή του»
Νωρίτερα, συγκινητικό ήταν το κλίμα στη συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης με τον υπουργό Εξωτερικών. Παρών ήταν και ο πατέρας του προξένου Γιώργος Ανδρουλάκης.

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ο κ. Ανδρουλάκης μάς έκανε περήφανους με τη συμπεριφορά του και κυρίως με την ψυχραιμία του.

Ο Έλληνας πρόξενος είπε ότι προσπάθησε να κάνει τη δουλειά του όπως μπορούσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι ο κ. Ανδρουλάκης έμεινε εθελοντικά στην πόλη όταν έγινε η πρώτη αποχώρηση με τον Νόστο 1 ενώ ο ίδιος ο κ. Δένδιας επέμενε ότι έπρεπε να αποχωρήσει.

Τόνισε ότι τόσο ο κ. Ανδρουλάκης, όσο και ο πρέσβης κ. Κωστελένος επέδειξαν το μέγιστο της αφοσίωσης και για το λόγο αυτό και μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό θα προτείνει την παρασημοφόρησή τους.

Οι δηλώσεις Δένδια

Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση, ο κ. Δένδιας είπε μεταξύ άλλων ότι ο κ. Ανδρουλάκης, «τίμησε την Ελλάδα, τίμησε το υπουργείο του και το διπλωματικό σώμα και κατά τούτο του αξίζουν τα θερμά συγχαρητήρια. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν και στον πρέσβη κ. Φραγκίσκο Κωστελένο και στον Γενικό πρόξενό μας στην Οδησσό τον Δημήτρη Δόχτση.

Συνολικά έφεραν σε πέρας 6 επιχειρήσεις εκκένωσης με το όνομα «Νόστος» Ελλήνων και ομογενών από την Ουκρανία. Θα ήθελα επίσης να δώσω συγχαρητήρια στον γ.γ. τον κ. Θεμιστοκλή Δεμίρη και την ομάδα του υπό τον κ. Καπόπουλο για τον συντονισμό των ενεργειών εκκένωσης αλλά και στην πρέσβη μας στο Βουκουρέστι.

Ευχαριστώ και τους διεθνείς οργανισμούς που μας βοήθησαν. Τον ΟΑΣΕ και τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό όπως επίσης και θα πρέπει να απευθύνω ευχαριστίες και στην Μολδαβική πλευρά.

Είχα την ευκαιρία να απευθύνω τις ευχαριστίες μου στον υπουργό Εξωτερικών τον κ. Νίκου Ποπέσκου που συνάντησα στις Βρυξέλλες.

Δυστυχώς, ο πόλεμος συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στην Ουκρανία και προτεραιότητα της κυβέρνησής μας είναι η προστασία των ομογενών μας αλλά και του άμαχου πληθυσμού».

Οι δηλώσεις Ανδρουλάκη

Ο κ. Ανδρουλάκης από την πλευρά του δήλωσε: «Δεν μπορώ παρά να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου γι’ αυτό που έκανε το υπουργείο Εξωτερικών για μένα και τους ανθρώπους με τους οποίους είμασταν στην Μαριούπολη. Εκεί που στέκεται ο πατέρας μου πριν από 13 χρόνια έδωσα τον όρκο τον οποίο προσπάθησα να τηρήσω και να τιμήσω. Ζήτησα να αγαπήσετε και να στηρίξετε το ΥΠΕΞ γιατί οι άνθρωποί του υπερασπίζονται αθόρυβα αλλά ουσιαστικά τα συμφέροντα της χώρας. Βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αν και δεν φαίνεται πολύ και αν σπάσει αυτή η γραμμή της διπλωματίας και του διαλόγου, όπως γίνεται σήμερα στην Ουκρανία δυστυχώς, βλέπουμε όλοι τα αποτελέσματα. Γι’ αυτό θα θέλαμε όλη σας την στήριξη και λίγο περισσότερα μέσα για να κάνουμε την δουλειά μας καλύτερα. Ευχαριστώ και πάλι για τα μηνύματα συμπαράστασης σε μένα και την οικογένειά μου. Θα προσπαθήσουμε να ξεχάσουμε, είναι δύσκολο αλλά θα συνεχίσουμε την δουλειά μας με επαγγελματισμό, θάρρος και με την στήριξη όλων σας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ