Εισαγγελία κατά Δ. Μιχαηλίδου για τη δολοφονία 7χρονου την Κυψέλη: «Εξέφρασε άποψη με ελλιπή γνώση»

Εισαγγελία κατά Δ. Μιχαηλίδου για τη δολοφονία 7χρονου την Κυψέλη: «Εξέφρασε άποψη με ελλιπή γνώση»

Άμεση αντίδραση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών μετά την κριτική που άσκησε η υφυπουργός Εργασίας.

Η υπόθεση της Κυψέλης, και η κριτική που άσκησε η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, οδήγησε σε μια από τις σπάνιες ανακοινώσεις της Εισαγγελίας Πρωτοδικων, που αντέδρασε άμεσα και σε σκληρή γλώσσα, στην αποστροφή πως αδράνησαν για την περίπτωση του ανηλίκου όταν επιλήφθηκαν για την αδελφή του.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών που υπογράφεται από τη διευθύνουσα, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, αναφέρει:

"Σχετικά με τη δημόσια κριτική Υπουργού της Κυβέρνησης σε βάρος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών περί της ύπαρξης ευθυνών της για τη μη έγκαιρη απομάκρυνση από το περιβάλλον που διαβιούσε του φονευθέντος 7χρονου αγοριού στην Κυψέλη καθιστούμε γνωστά τα εξής :

1. Η Εισαγγελία Ανηλίκων Αθηνών έπραξε στο έπακρον το καθήκον της, έγκαιρα και αποτελεσματικά, όταν το έτος 2018 υπήρξε καταγγελία κακοποίησης της αδελφής του άτυχου παιδιού, η οποία με άμεσες ενέργειες της Υπηρεσίας μας [κοινωνική έρευνα, αφαίρεση επιμέλειας από τη μητέρα της κλπ] απομακρύνθηκε από το περιβάλλον που ζούσε και ακολούθησε η διαδικασία ένταξης και φιλοξενίας της σε κατάλληλη δομή προς τούτο.

2. Καμία αναφορά – καταγγελία για το άτυχο αγόρι [από αστυνομική, προνοιακή ή άλλη Αρχή, φορέα ή ιδιώτη] δεν υπήρχε κατά τον ως άνω χρόνο που επιλήφθηκε της συγκεκριμένης υπόθεσης η Υπηρεσία μας, καθόσον το παιδί είχε ήδη φονευθεί νωρίτερα και εφέρετο να διαμένει με τον πατέρα του στην Πολωνία.

3. Μετά ταύτα η άσκηση δημόσιας κριτικής στο έργο της Δικαιοσύνης, ως διακριτής λειτουργία της Πολιτείας - από τους εκπροσώπους των λοιπών εξουσιών αυτής - θα πρέπει να εδράζεται σε ασφαλή πληροφόρηση τους και να μην εκφέρεται με ελλιπή γνώση των πεπραγμένων των εκάστοτε αρμοδίων οργάνων της.

Τι είπε

Υπενθυμίζεται πως η υφυπουργός Εργασίας μιλώντας στο "Πρώτο Πρόγραμμα" είπε πως οι αρχές όφειλαν να ασχοληθούν με το αγοράκι, από τη στιγμή που γνώριζαν ότι υπήρχε κακοποιητική συμπεριφορά σε βάρος της αδελφής του. Ήδη, το "Χαμόγελο του Παιδιού" έχει καταγγείλει τα κενά που υπάρχουν στα κενά στο σύστημα, υπογραμμίζοντας ότι το παιδί θα μπορούσε να είχε σωθεί.

"Από την στιγμή που υπήρχε η εισαγγελική απόφαση η οποία μετέφερε το παιδί, την αδερφή του, από την βιολογική της οικογένεια σε έναν φορέα παιδικής προστασίας και μετά σε μια ανάδοχη οικογένεια, αυτό που περιμέναμε τόσο από την εισαγγελία όσο και από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου είναι να γίνει το ίδιο ή να ψάξουν το τι θα γίνει για τον αδερφό του κοριτσιού", δήλωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου. "Ναι όντως, υπάρχει ευθύνη, από τη στιγμή που οι αρμόδιες αρχές, η εισαγγελία και οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, γνώριζαν ότι υπήρχε κακοποιητική συμπεριφορά εις βάρος του ενός παιδιού- και άρα υπήρχε υποψία ότι αυτή η κακοποιητική συμπεριφορά θα υπάρχει και εις βάρος του άλλου παιδιού- να ψάξουν πού είναι το άλλο παιδί και να το μεταφέρουν μακριά από τη βιολογική οικογένεια", συμπλήρωσε η υφυπουργός.

"Καθήκον και της εισαγγελίας και των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου ήταν να αναζητήσουν τι γινόταν με το άλλο παιδί. Τώρα το τι έγινε, το κατά πόσο η δικαιολογία των γονιών ότι το παιδί είναι στην Πολωνία είναι κάτι που έψαξαν οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου και δεν κατάφεραν να βρουν οποιοδήποτε τεκμήριο ότι το παιδί δεν είναι στην Αθήνα και είναι στην Πολωνία, είναι κάτι που δεν το γνωρίζω", πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ