Ν. Δένδιας: Στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα για τη συνάντηση με τον Σεργκέι Λαβρόφ

Ν. Δένδιας: Στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα για τη συνάντηση με τον Σεργκέι Λαβρόφ

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα αναχωρήσει για τη Μόσχα στις 17 Φεβρουαρίου, προκειμένου να συναντηθεί με τον κ. Λαβρόφ στις 18 Φεβρουαρίου.

Στη Ρωσία μεταβαίνει την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου θα έχει συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, μετά από πρόσκλησή του, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών. Πρόκειται για την τρίτη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας θα αναχωρήσει για τη Μόσχα στις 17 Φεβρουαρίου, προκειμένου να συναντηθεί με τον κ. Λαβρόφ στις 18 Φεβρουαρίου.

«Θεωρούμε τη Ρωσία ως βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι τον τελευταίο καιρό η συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων κοντά στα ουκρανικά σύνορα έχει εγείρει τις ανησυχίες για εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, γεγονός πως έχει εκκινήσει ένα διπλωματικό μαραθώνιο για τον κατευνασμό της έντασης αλλά και την προετοιμασία κυρώσεων από τη Δύση σε περίπτωση εισβολής. Η ένταση στην Ουκρανία έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ιδιαίτερη ανησυχία στην Ελλάδα για την ελληνική κοινότητα στην περιοχή που αριθμεί περίπου 120.000.

Αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση, ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά τονίζει σε όλους την ανάγκη αποκλιμάκωσης. «Ένα μήνυμα που δεν μεταφέρουμε όμως μόνο στη ρωσική πλευρά, αλλά προς όλες τις πλευρές», είπε χαρακτηριστικά. προσθέτοντας πως οποιαδήποτε όξυνση της κατάστασης θα είναι εις βάρος όλων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ατζέντα της συνάντησης

Στη συνάντηση μεταξύ Δένδια- Λαβρόφ θα συζητήσουν μια σειρά από θέματα: οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, η συνεργασία τόσο σε οικονομικά, όσο και σε πολιτιστικά ζητήματα, η Ανατολική Μεσόγειος, το Κυπριακό, οι ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή, καθώς και οι εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη.

Όπως σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου, οι σχέσεις Ελλάδας- Ρωσίας είναι ιστορικές, αγαστές, ενώ διατηρείται ένας ειλικρινής και εποικοδομητικός διάλογος. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα είναι χώρα μέλος της ΕΕ και της βορειοατλαντικής συμμαχίας, του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα πάντα τονίζει σε όλους τους συνομιλητές της ότι η διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας είναι σημαντική.

Τι είπε για την Τουρκία

Αναφερόμενος έπειτα στη ραγδαία αύξηση των υπερπτήσεων και παραβιάσεων από την Τουρκία, ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε ότι προκαλεί δυσαρέσκεια και ανησυχία στο υπουργείο Εξωτερικών. «Η Ελλάδα θα προβεί, αν δεν έχει ήδη γίνει, σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, ως είθισται πάντα», είπε, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει καμία διαφορά αν αυτές γίνονται από επανδρωμένο ή μη αεροσκάφος. «Η παραβίαση είναι παραβίαση, η υπερπτήση είναι υπερπτήση. Και η αντίδραση της Ελλάδας είναι η ίδια και στις δύο περιπτώσεις», σημείωσε.

Για τα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, ο κ. Παπαϊωάννου χαρακτήρισε «τουλάχιστον λυπηρές» τις δηλώσεις. «Η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας, έναν εποικοδομητικό διάλογο στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου. Θα έλεγα ότι είναι Τούρκων αξιωματούχων, ανέφερε. Όμως, όπως τόνισε, «συνεχίζεται η τουρκική προσπάθεια παραπληροφόρησης και προβολής ψευδών ειδήσεων, τις οποίες απορρίπτουμε στο σύνολό τους».

«Ειδικά όσον αφορά το μεταναστευτικό, δεν θα πάρουμε μαθήματα από καμία χώρα, τη στιγμή την οποία η ίδια αυτή χώρα παραβιάζει κατάφορα το διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε και υπενθύμισε πως η Τουρκία έχει πάψει να εφαρμόζει τόσο τη διμερή σύμβαση επανεισδοχής με την Ελλάδα, όσο και τη σύμβαση της ΕΕ με Τουρκία.

Σημείωσε δε, πως «είναι τουλάχιστον οξύμωρο» μια χώρα η οποία σπρώχνει τους πρόσφυγες προς τα σύνορα της Ελλάδας και έχει καταδικάσει, συλλάβει ή αναζητεί εκατοντάδες δημοσιογράφους, να κατηγορεί την Ελλάδα και την κάλεσε «καλύτερα να βλέπει τα του οίκου της».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ