ΚΙΝΑΛ: Αναγκαίο αλλά όχι μοναδικό μέτρο τα επιδόματα

ΚΙΝΑΛ: Αναγκαίο αλλά όχι μοναδικό μέτρο τα επιδόματα

Σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ η στρατηγική του πρωθυπουργού ‘πριμοδοτεί’ τις αυξήσεις στο κόστος ενέργειας

«Δεν αρκούν οι επιδοτήσεις για να πληρωθούν οι ‘φουσκωμένοι’ λογαριασμοί από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής, σημειώνοντας εκτός άλλων ότι εάν η κυβέρνηση είχε διαθέσει το 1,4 δισ. ευρώ των επιδοτήσεων, ώστε να παράγουν τα νοικοκυριά τη δική τους ενέργεια, σήμερα πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες θα γλίτωναν το 50% της ετήσιας κατανάλωσής τους, κάθε χρόνο, για 30 χρόνια.

«Αφού πρώτα διαψεύστηκε οικτρά στις εκτιμήσεις της περί ‘προσωρινής ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει τις άστοχες και πρόχειρες παρεμβάσεις της μέσα από κονδύλια επιδοτήσεων, ενώ οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν τι πραγματικά πληρώνουν για το ρεύμα», επισημαίνει το ΚΙΝΑΛ.

«Κάθε στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι αναγκαία και αποτελεί βασική πολιτική προτεραιότητα. Το πρόβλημα είναι ότι οι επιδοτήσεις που διαρκώς εξαγγέλλονται δεν αρκούν για να πληρωθούν οι ‘φουσκωμένοι’ λογαριασμοί από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ, αυτά συμβαίνουν, «με τον πρωθυπουργό να μη λέει τίποτα, ούτε για τις αυξήσεις ούτε για τον εγκλωβισμό της χώρας στη στρατηγική του, η οποία ‘πριμοδοτεί’ τις αυξήσεις στο κόστος ενέργειας».

«Αν η κυβέρνηση ενθάρρυνε τις ολοκληρωμένες ενεργειακές αναβαθμίσεις των κτιρίων, αλλά και τους πολίτες, αγρότες και επιχειρήσεις να παράγουν την καθαρή ενέργεια που χρειάζονται με επιδοτούμενα φωτοβολταϊκά πάνελ ή μερίδια στις ενεργειακές κοινότητες, η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη σήμερα», τονίζει το ΚΙΝΑΛ.

«Η χώρα έχει ίσως μια τελευταία ευκαιρία να αξιοποιήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή φτώχεια και να προωθήσει την ενεργειακή δημοκρατία. Δυστυχώς, η κυβέρνηση την σπαταλά καθημερινά και οι πολίτες πληρώνουν το λογαριασμό», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ