Νέες προκλήσεις από τον Τσαβούσογλου - Αμφισβητεί την κυριαρχία ελληνικών νησιών

Νέες προκλήσεις από τον Τσαβούσογλου - Αμφισβητεί την κυριαρχία ελληνικών νησιών

 

Για την αύξηση στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αποφεύγουν βήματα, που θα μπορούσαν να χαλάσουν την ισορροπία

 

Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχωρώντας σε αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών αυτή την φορά σεσυνέντευξή του στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό T24.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως οι ΗΠΑ πάντα μέχρι σήμερα ακολουθούν μια ισορροπημένη πολιτική αναφορικά με την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο, τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και δεν πρέπει να χαλάσουν αυτή την προσδοκία.

"Η Ελλάδα προσπαθεί να σπαταλήσει τα χρήματά της στον εξοπλισμό με έναν αλόγιστο τρόπο. Όταν κοιτάς την οικονομία της, η Ελλάδα δεν μπορεί να το αντέξει αυτό. Όταν κοιτάζουμε τις αιτιολογίες, λένε ότι ‘οι απειλές έρχονται από την Τουρκία’, αλλά η απειλή είναι η ίδια η Ελλάδα. Εμείς πάντα ενεργούμε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο".

Υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί να κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο προβαίνοντας σε διαφορετικές προκλητικές δηλώσεις κάθε ημέρα, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι "από την μία η ελληνοκυπριακή πλευρά, από την άλλη ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών στην Ελλάδα προβαίνουν σε προκλητικές δηλώσεις και βήματα. Πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτά είναι πολύ επικίνδυνα".

Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στην τελευταία επιστολή της Τουρκίας προς τον ΟΗΕ, στην οποία η Τουρκία έλεγε πως "αν η Ελλάδα παραβιάσει το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών και δεν κάνει πίσω, θα συζητηθεί η κυριαρχία αυτών των νησιών".

"Εμείς τώρα το ανοίγουμε σε συζήτηση και είμαστε αποφασισμένοι σ’ αυτό το θέμα. Εδώ συζητείται η κυριαρχία της, αφού δεν ενεργεί σύμφωνα με τη συμφωνία", είπε ο Τσαβούσογλου.

Επιπλέον, δήλωσε ότι η Τουρκία θα αυξήσει τις προσπάθειές της ώστε "να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για αυτό το θέμα".

"Κάποια από αυτά τα νησιά δόθηκαν με τη Συνθήκη της Λωζάνης και κάποια με τη συμφωνία του 1947 από τους Ιταλούς, αλλά με τους ίδιους όρους. Εν τέλει, προσπαθώ να πω ότι το τελευταίο διάστημα ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Έλληνας ΥΠΕΞ κάνουν καθημερινά προκλητικές δηλώσεις", ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

"Αντί να προσπαθούν να μας στριμώξουν πιστεύοντας κάτι ανοησίες όπως ο "χάρτης της Σεβίλλης”, αντί για προβοκατόρικη ρητορική και ενέργειες όπως "θα επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια, αλλά υπάρχει το Casus Belli” αν υπήρχε η κατανόηση "δύο γειτόνων”, όλα θα ήταν πολύ διαφορετικά", είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Σε ερώτηση για την αύξηση στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αποφεύγουν βήματα, που θα μπορούσαν να χαλάσουν την ισορροπία. "Είμαστε όλοι μέλη του ΝΑΤΟ. Δεν πρέπει να ακολουθούνται δύο μέτρα δύο σταθμά στο θέμα αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ".

Επιπλέον, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε πως έχουν καθοριστεί τα κριτήρια για το καθεστώς παρατηρητή και εταιρικής σχέσης στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών και το ψευδοκράτος μπορεί να γίνει παρατηρητής του Οργανισμού με τα κριτήρια.

Ο κ. Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι κατά την 8η σύνοδο ο Οργανισμός καθόρισε όχι μόνο τα κριτήρια αυτά αλλά και το όραμά του μέχρι το 2040. Υπό την προεδρία της Τουρκίας, ανέφερε, ο Οργανισμός θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο και η Ρωσία δεν θα πρέπει να τον βλέπει αυτόν ή τα μέλη του, ανταγωνιστικά.

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι η επιλογή της Αιγύπτου να ενεργεί μαζί με την Ελλάδα και την ε/κ πλευρά" στην Ανατολική Μεσόγειο θα αλλάξει ή όχι στο μέλλον, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι στην ε/κ πλευρά αρέσει να χρονοτριβεί κι έχει την νοοτροπία, ‘ας ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, ψευδοκράτος και Τουρκία δεν θα προβούν σε βήμα στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν θα προβούν σε βήμα στην Ανατολική Μεσόγειο, και τελικά θα ανατρέψουμε το τραπέζι και ακόμη δέκα χρόνια θα περάσουν΄. "Εμείς δεν αντέχουμε άλλο έτσι. Εμείς βάλαμε τελεία. Στο Κρανς Μοντανά είπαμε, ‘Αυτή είναι η τελευταία διαπραγμάτευση για ομοσπονδία. Από εδώ και εντεύθεν, δεν θα διαπραγματευθούμε την ομοσπονδία’".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ