Κ. Σακελλαροπούλου-Ν. Ανδρουλάκης: Να μην πωλούνται όπλα από κράτη της Ε.Ε. στην Τουρκία

Κ. Σακελλαροπούλου-Ν. Ανδρουλάκης: Να μην πωλούνται όπλα από κράτη της Ε.Ε. στην Τουρκία

Τον νέο πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, υποδέχθηκε την Παρασκευή στο Προεδρικό Μέγαρο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία και τον συνεχάρη για την εκλογή του.

«Εμείς ξεκινάμε μια προσπάθεια. Η παράταξη γύρισε σελίδα. Δυστυχώς βιώσαμε τον τραγικά απροσδόκητο θάνατο της προέδρου μας, της Φώφης Γεννηματά. Μια πολύ δύσκολη κατάσταση για όλους μας που τη ζήσαμε από κοντά» είπε εισαγωγικά ο κ. Ανδρουλάκης και συμπλήρωσε: «Τώρα γυρίσαμε σελίδα. Προσπαθούμε να αγωνιστούμε για να ξαναγίνει η Δημοκρατική Παράταξη πρωταγωνιστής, με ένα ισχυρό σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, που θα απαντά στις προκλήσεις της σημερινής εποχής, ιδιαίτερα στο θέμα των ανισοτήτων, στο ζήτημα των ευκαιριών της νέας γενιάς. Χιλιάδες νέοι άνθρωποι φεύγουν στο εξωτερικό, γιατί δεν έχουν τις ευκαιρίες για να χτίσουν τη ζωή τους στην πατρίδα μας. Και βέβαια τα θέματα της πανδημίας, τα οποία κάνουν να χάνεται κάθε μέρα ένα ελληνικό χωριό και δεν μπορεί αυτό να θεωρείται κανονικότητα. Τέλος, θέματα εθνικού ενδιαφέροντος. Εμείς πάντα ήμασταν η παράταξη του πατριωτικού ρεαλισμού. Τα θέματα αυτά να τα χειριζόμαστε όλοι με ομοψυχία, με κοινή στρατηγική, χωρίς διχαστικό λόγο».

Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επισήμανε πως χθες είχε την ευκαιρία να θέσει στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές το «μείζον για μένα» ζήτημα: «Ως Ευρωβουλευτής είχα καταφέρει να περάσει σε φάκελο τροπολογία ώστε να μην πωλούνται όπλα από κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία, όσο αυτή η χώρα παραμένει ένας διεθνής ταραξίας, καταπατώντας κυριαρχικά δικαιώματα και ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και ως παράγοντας αστάθειας από τον νότιο Καύκασο μέχρι τη Μέση Ανατολή.

Σε όλα αυτά θα έχουμε μια συνεπή στάση διότι και η δική μου προσπάθεια είναι μια προσπάθεια που δεν θέλω σε καμία περίπτωση να μετράμε το πολιτικό κόστος. Θέλω να είναι μια πατριωτική προσπάθεια ανασύνταξης του προοδευτικού χώρου της Ελλάδας με συνεπή λόγο, ώστε να είμαστε μια πραγματικά γόνιμη και αξιόπιστη αντιπολίτευση» τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Η Κ. Σακελλαροπούλου

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρατήρησε πως ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής διαδέχεται στην ηγεσία του κόμματος τη Φώφη Γεννηματά, «μια δυναμική γυναίκα που υπηρέτησε με πολιτικό ήθος τον δημόσιο βίο της χώρας. Είσαστε επικεφαλής μιας ιστορικής παράταξης, σε μια εποχή με πολλές προκλήσεις, για τις οποίες απαιτείται εθνική ενότητα και συνεννόηση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Η πανδημία, που δυστυχώς συνεχίζεται, δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας μας και επιβάλλει σε όλους μας υπευθυνότητα. Συμφωνώ απολύτως, είναι η ώρα η Ευρώπη να τοποθετηθεί πάνω στο ζήτημα του εμπάργκο της πώλησης οπλικών συστημάτων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία, γιατί η Τουρκία συνεχίζει την επιθετικότητά της και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αγνοηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε κάθε περίπτωση, σας εύχομαι κάθε καλό, κάθε επιτυχία, καλή δύναμη στο έργο σας» ανέφερε η κ. Σακελλαροπούλου.

Εκστρατεία εμβολιασμού

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, το ΚΙΝΑΛ ξεκινά άμεσα εκστρατεία ενημέρωσης για το θέμα του εμβολιαστικού προγράμματος σε όλη την Ελλάδα, «για να σπάσουμε τον φόβο και την παραπληροφόρηση, διότι τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Τώρα ήμουν στο νοσοκομείο "Σωτηρία", μας έδωσαν στοιχεία των ανθρώπων που είναι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι άνθρωποι ανεμβολίαστοι. Αλλά και τα στοιχεία του ECDC αυτό αποκαλύπτουν πανευρωπαϊκά, χώρες που έχουν πολύ μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη όπως η Πορτογαλία, που είναι ανάλογου πληθυσμού χώρα, είχε μέσο όρο 15 θανάτους αυτή την εβδομάδα και 147 διασωληνωμένους, με περισσότερα κρούσματα από την Ελλάδα. Εμείς, με λιγότερα κρούσματα, έχουμε 700 διασωληνωμένους και σχεδόν 100 νεκρούς κάθε μέρα. Γι' αυτό θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό όλοι μας, και τα κόμματα, προσπαθούμε αυτό να το κάνουμε με όρους κοινωνικής αυτοοργάνωσης, με κοινωνικούς όρους προς την Κοινωνία των Πολιτών, να σπάσουμε τον φόβο».

«Είναι φοβερό, το λέω και εγώ με κάθε αφορμή. Ένα δώρο της επιστήμης, που μας δίνει την ελευθερία μας και με τέτοια συντριπτικά στοιχεία, όπως λέτε, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα δεδομένα, να υπάρχει αυτός ο δισταγμός και αυτά τα δύσκολα αποτελέσματα. Μακάρι να βοηθήσετε και σ’ αυτό, θα είναι πολύ καλό για το σύνολο» υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Εκλιπαρώ κάθε Έλληνα να κάνει το εμβόλιο»

Νωρίτερα, κατά την επίσκεψή του στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε σε ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας.

«Θεωρώ αδιανόητο να αποδεχθούμε ότι κάθε μέρα θα είναι κανονικότητα να χάνεται ένα ελληνικό χωριό» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Ανδρουλάκης, απευθύνοντας έκκληση σε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν. «Από την ενημέρωση που είχαμε εδώ στο νοσοκομείο "Σωτηρία", τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά, όπως είναι άλλωστε και τα στοιχεία του ECDC. Εκλιπαρώ κάθε Έλληνα πολίτη ο οποίος δεν έχει μέχρι τώρα αξιοποιήσει το μόνο όπλο που μας έχει χαρίσει η επιστήμη, να κάνει το εμβόλιο» είπε.

Όπως σημείωσε, «είναι πολύ κρίσιμο να βελτιώσουμε το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας μας για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές».

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, είπε πως «δεν έχει πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις για να στηρίξει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας όσο θα έπρεπε βάσει των σημερινών συνθηκών της πανδημίας και αυτό πρέπει να γίνει». «Δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να κρύβει τις τεράστιες ευθύνες του πίσω από ακραίες και καταδικαστέες δηλώσεις μελών της αντιπολίτευσης» είπε, αναφερόμενος εμμέσως στις δηλώσεις του Π. Κουρουμπλή.

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως «πρέπει να κάνουμε περισσότερα με συνεννόηση, σύνεση και σχέδιο. Και αυτή είναι πρωτίστως ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά και ευθύνη όλων εμάς που θέλουμε πραγματικά να γυρίσουμε σελίδα και να έχουμε μια καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ