Μηνυτήρια αναφορά της Δ. Μιχαηλίδου στον Άρειο Πάγο για τον θάνατο 25χρονου σε δομή ΑμεΑ

Μηνυτήρια αναφορά της Δ. Μιχαηλίδου στον Άρειο Πάγο για τον θάνατο 25χρονου σε δομή ΑμεΑ

Με αφορμή τον θάνατο 25χρονου φιλοξενούμενου του Παραρτήματος Αποθεραπείας Παιδιών με αναπηρία Θεσσαλονίκης

Με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την αντιεισαγγελέα ανηλίκων συναντήθηκε διαδοχικά την Παρασκευή η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, με σκοπό την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου, με αφορμή τον θάνατο 25χρονου φιλοξενούμενου του Παραρτήματος Αποθεραπείας Παιδιών με αναπηρία Θεσσαλονίκης, σε βάρος του οποίου είχε ασκηθεί βία υπό συνθήκες που παραμένουν αδιευκρίνιστες.

Η κ. Μιχαηλίδου, με τη μηνυτήρια αναφορά της, ζήτησε την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, τη διενέργεια έρευνας σχετικά με το εάν συντελέστηκαν και άλλες πράξεις κακοποίησης τόσο του 25χρονου, όσο και άλλων φιλοξενουμένων και να αποδοθούν όλες οι ευθύνες.

Η υφυπουργός, αμέσως μετά την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς, δήλωσε: «Μηδενική ανοχή σε κακοποιητικές συμπεριφορές. Πόσο μάλλον εις βάρος των πλέον ευάλωτων. Είμαι εδώ, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στο ανώτατο θεσμικό επίπεδο, για να επαναλάβω τη στράτευσή μου και τη στράτευσή μας ως κυβέρνησης στη μηδενική ανοχή απέναντι σε περιστατικά κακοποίησης.

Ως Πολιτεία, δεν μένουμε μόνο στην καταγγελία. Με τη θέσπιση του ν. 4837/2021, πριν δυο μήνες, προχωρήσαμε ήδη στην πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων, ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία. Γι’ αυτό και θεσπίσαμε το λευκό Ποινικό Μητρώο ως απαραίτητη προϋπόθεση εργασίας για όλους όσοι φροντίζουν παιδιά και θεσμοθετήσαμε τον υπεύθυνο προστασίας σε κάθε δομή παιδικής φροντίδας. Παράλληλα, με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, προχωράμε στη σύσταση μεικτών κλιμακίων, που θα διενεργήσουν ελέγχους σε όλες τις δομές παιδιών, ατόμων με αναπηρία και ηλικιωμένων σε όλη τη χώρα».

ΕΣΑμεΑ: «Έγκλημα διαρκείας στα ιδρύματα της χώρας»
«Νεκρός 25χρονος έπειτα από ξυλοδαρμό σε κέντρο παιδιών με αναπηρία» τονίζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και σημειώνει: «Δύο μέρες πριν τη φετινή 3η Δεκέμβρη, Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, σε ένα κράτος της Δύσης, ευνομούμενο, η Πολιτεία δεν μπορεί να προστατέψει τα παιδιά της.

Πόσους νεκρούς θα θρηνήσουμε ακόμη, μέχρι να θεσπιστεί μια Εθνική Στρατηγική για την Αποϊδρυματοποίηση και την κοινωνική ένταξη; Πόσες φορές θα χρειαστεί το αναπηρικό κίνημα να μιλήσει για τη διαβίωση στην κοινότητα, ενάντια στο κλείδωμα μέσα σε 4 τοίχους και έπειτα γαία πυρί μυχθήτω; Καμία ΕΔΕ στο Κέντρο Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης "Ο Άγιος Δημήτριος", παράρτημα του Κ.Κ.Π. Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δεν θα φέρει πίσω τον νεαρό άνδρα με αναπηρία.

Είναι γνωστό ότι:

• Τα ιδρύματα έχουν ελάχιστο προσωπικό

• Το προσωπικό δεν είναι επαρκώς εκπαιδευμένο

• Τα προγράμματα που εφαρμόζονται εντός ιδρυμάτων είναι ελλιπέστατα, αποσπασματικά και σίγουρα δεν προάγουν την προσωπικότητα των φιλοξενούμενων σε αυτά.

Χρειάζεται άμεσα επάρκεια σε προσωπικό, ώστε να υπάρξει σοβαρή φροντίδα για τα άτομα με αναπηρία που ζουν εσώκλειστα στα ιδρύματα και σταδιακή αποϊδρυματοποίηση, με πρόγραμμα, με σωστή χρηματοδότηση, με εκπαίδευση της πολιτικής διοίκησης, της διοίκησης και του προσωπικού των ιδρυμάτων, των ιδίων των ατόμων που διαβιούν στα ιδρύματα, με συνέπεια και στη βάση επιστημονικών δεδομένων, αλλά και στήριξη της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία ή/και με χρόνιες παθήσεις στη χώρα.

Χρειάζεται ΤΩΡΑ η κυβέρνηση να εγκαταλείψει το τωρινό αποτυχημένο μοντέλο αποϊδρυματοποίησης που επί σειρά ετών αποτυγχάνει, με τραγικές συνέπειες για τις ζωές αναπήρων, χρονίως πασχόντων, αλλά και εργαζομένων στα δημόσια ιδρύματα, και να διαβουλευτεί με το αναπηρικό κίνημα για ένα νέο.

Αν τα παραπάνω δεν ξεκινήσουν άμεσα, τότε η Πολιτεία συναινεί σε ένα έγκλημα διαρκείας και οι κοινωνία, όλες και όλοι εμείς οι ανάπηροι, οι χρονίως πάσχοντες και οι οικογένειές μας, θα συνεχίσουμε να θρηνούμε αθώες ψυχές θυμάτων μέσα στα ιδρύματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ