Μητσοτάκης: Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος ταυτίζονται στην καταδίκη της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας

Μητσοτάκης: Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος ταυτίζονται στην καταδίκη της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας

Κοινή συνέντευξη Τύπου Κυριάκου Μητσοτάκη, Νίκου Αναστασιάδη και Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι.

«Οι θέσεις μας ταυτίζονται στην καταδίκη της προκλητικής πρακτικής και της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του στην κοινή συνέντευξη που παραχωρεί μαζί με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι, στο πλαίσιο της 9ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής των τριών χωρών.

Οι πρόσφατες προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας, η ενέργεια και η άμυνα βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου με τον πρωθυπουργό, ενώ σχετικές αναφορές υπάρχουν επίσης στην κοινή διακήρυξη των τριών χωρών, οι οποίες στέλνουν μήνυμα προς την Τουρκία, ζητώντας να απέχει, με συνέπεια και ειλικρίνεια, από προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Ενέργεια, άμυνα και οι εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο στη συνάντηση Μητσοτάκη-αλ Σίσι

Αναφερόμενος στο σχήμα Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου», ο Κυριάκος Μητσοτάκης το χαρακτήρισε «φάρο σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο». Φάρος σταθερότητας σε πολλά και παράλληλα πεδία δράσης, «από την ενέργεια και τον τουρισμό μέχρι την προστασία του περιβάλλοντος και από την υψηλή τεχνολογία μέχρι το εμπόριο και τη ναυτιλία», όπως είπε.

«Η ενέργεια καθίσταται γέφυρα μεταξύ της Αιγύπτου προς την Ευρώπη»

Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στην κοινή πορεία των τριών χωρών λέγοντας πως πρόσθεσαν «δύο ακόμα μνημόνια που αφορούν τη διασύνδεση για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και τη συνεργασία σε θέματα αποδήμων». «Η ενέργεια καθίσταται γέφυρα μεταξύ της Αιγύπτου προς την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

Στο δίκτυο αυτό συμμετέχουν ενεργά και η Ελλάδα και η Κύπρος, είπε ο κ. Μητσοτάκης, για να εξηγήσει πως «σε μία εποχή όπου αναζητούμε διαφοροποίηση των ενεργειακών μας πηγών η Αίγυπτος μπορεί να γίνει πάροχος ρεύματος που θα παράγεται κυρίως από τον ήλιο».

«Και οι τρεις χώρες αναβαθμίζονται» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Συντονιζόμαστε και σε άλλα μέτωπα όπως στη δράση μας κατά της πανδημίας. Η Ελλάδα δώρισε στη φίλη Αίγυπτο 250.000 δόσεις εμβολίων. Συντονιζόμαστε και στην απειλή της κλιματικής κρίσης», πρόσθεσε.

«Οι βλέψεις της Τουρκίας συνιστούν απειλή για την ειρήνη»

Αναφορικά με την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η ηγεσία της Άγκυρας δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τα μηνύματα των καιρών. «Οι βλέψεις της Τουρκίας συνιστούν απειλή για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Δεν προοιωνίζουν εποικοδομητική στάση για την επίλυση του κυπριακού. Μοναδικός δρόμος προόδου είναι οι δεσμευτικές αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ», συνέχισε, προσθέτοντας πως «η Ελλάδα δηλώνει τις προθέσεις της με τις πράξεις της. Υπογράφει συμφωνίες συνεργασίας πάντα υπό το φως του διεθνούς δικαίου. Και οι τρεις μας χώρες έχουν αποδείξει την προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα».

«Δείξαμε το δρόμο για την οικοδόμηση σχέσεων συνεργασίας και καλής γειτονίας μακριά από λογικές επιβολής μονομερούς αυθαιρεσίας, απειλών πολέμου, πρακτικών που σίγουρα δεν ανήκουν στον 21ο αιώνα», τόνισε.

Σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη, ο πρωθυπουργός είπε ότι «οι εξελίξεις στην Λιβύη επιδρούν στην ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Η διεξαγωγή εκλογών το Δεκέμβριο είναι βήματα προς την ομαλότητα όπως και η αποχώρηση όλων των στρατευμάτων και των μισθοφόρων. Η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Κύπρος στηρίζουμε έμπρακτα τη μετάβαση της Λιβύης στην ειρήνη και τη Δημοκρατία. Η διπλωματική μας συνδρομή θα αποτυπωθεί στην αυριανή συνάντηση της Τρίπολης, όσο και το Νοέμβριο στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο προσφυγικό λέγοντας πως οι τρεις χώρες συντονίζονται πάνω σε αυτό το θέμα: «Η Ελλάδα εξακολουθεί να σώζει ζωές από τα δίχτυα των διακινητών. Αξίζει να σημειωθεί η αθόρυβη συμβολή της Αιγύπτου. Αν με τους αδερφούς Κυπρίους ανήκουμε στο ίδιο έθνος, με τους φίλους Αιγυπτίους ανήκουμε στην ίδια κοινότητα. Από την αρχαία αποικία της Ναυκρατίδας μέχρι τις σύγχρονες της Αλεξάνδρειας και του Καϊρου, οι Έλληνες ήταν πάντα παρόντες και στην Ελλάδα σήμερα ζουν και προκόβουν πολλοί Αιγύπτιοι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ