Σουίτσα σε Χατζηδάκη: Να συνδράμουμε για το δημογραφικό με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης

 Σουίτσα σε Χατζηδάκη: Να συνδράμουμε για το δημογραφικό με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης

Συνάντηση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντουμπράβκα Σουίτσα, αρμόδια για το Δημογραφικό και τη Δημοκρατία.

Την πολιτική του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη στήριξη των οικογενειών, την συμφιλίωση της εργασιακής με την οικογενειακή ζωή και την αντιμετώπιση του δημογραφικού, παρουσίασε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης σε συνάντηση που είχε σήμερα με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντουμπράβκα Σουίτσα, αρμόδια για το Δημογραφικό και τη Δημοκρατία.

Ντουμπράβκα Σουίτσα: θέλουμε να συνδράμουμε με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι «Η συνάντηση με τον υπουργό και την υφυπουργό ήταν πολύ σημαντική. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο δημογραφικό, όπως γνωρίζετε το χαρτοφυλάκιο μου είναι η Δημοκρατία και η Δημογραφία. Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με τη δημογραφική αλλαγή. Αυτό το υπουργείο, βοηθά τις οικογένειες να συμφιλιώσουν την επαγγελματική με την οικογενειακή ζωή και λαμβάνει μέτρα προκειμένου να βελτιώσει τη θέση των οικογενειών.

Γνωρίζουμε ότι το δημογραφικό εντάσσεται στις εθνικές αρμοδιότητες αλλά ταυτόχρονα θέλουμε να συνδράμουμε τις χώρες - μέλη με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας όπως και από τα Διαρθρωτικά Ταμεία. Απευθύνουμε επίσης πρόσκληση σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμμετάσχουν στο συνέδριο για το μέλλον της Ευρώπης προκειμένου να συζητήσουμε τις ελπίδες, τις ιδέες, τις ανησυχίες, τους φόβους αν θέλετε για το μέλλον της Ευρώπης».

Κ. Χατζηδάκης: Οι «νταντάδες της γειτονιάς» ψηφίζονται αυτήν την εβδομάδα

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης είπε πως «Τα μέτρα για την στήριξη της οικογένειας δεν είναι μόνο κοινωνική πολιτική. Είναι και εθνική πολιτική, διότι συνδέονται και με την αντιμετώπιση του δημογραφικού. Ένα τέτοιο μέτρο είναι οι λεγόμενες «νταντάδες της γειτονιάς» που ψηφίζεται αυτήν την εβδομάδα στη Βουλή. Δεν είναι μεμονωμένο, έρχεται σε συνέχεια άλλων μέτρων όπως το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται αλλά και τα πρόσφατα μέτρα που πέρασαν στο πλαίσιο του εργασιακού νόμου για την διεύρυνση των γονικών αδειών».

Μ. Συρεγγέλα: Σύντομα η συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής για το Δημογραφικό

Από την πλευρά της η κα Συρεγγέλα ανέφερε ότι «η πολιτική για την αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων πρέπει να είναι ενιαία, συνεκτική και σε συνεργασία φυσικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Σύντομα θα ανακοινωθεί η συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής για το Δημογραφικό, η οποία θα ασχοληθεί με την αναβάθμιση της δημογραφικής πολιτικής».

Πρόσθεσε δε ότι «η στρατηγική μας περιλαμβάνει ένα πλέγμα οριζόντιων μέτρων σε όλους τους τομείς πολιτικής για τη στήριξη της οικογένειας, της γυναικείας εργασίας, την εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και την ουσιαστική ισότητα των φύλων. Τα μέτρα αυτά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη δημογραφική πολιτική και θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της παραγωγικότητας και κατ’ επέκταση την ανάκαμψη της οικονομίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ