Ν. Χαρδαλιάς: Η παραίτησή μου είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού

 Ν. Χαρδαλιάς: Η παραίτησή μου είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού


Aπό τα 74 εναέρια μέσα πετούν μόνο τα 20

 

Για μια πρωτοφανή κατάσταση που αντιμετώπισε ο κρατικός μηχανισμός έκανε λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση για τις πυρκαγιές και στις οποίες δέχθηκε ερωτήσεις.
Ο υφυπουργός μίλησε για διαδοχικές φωτιές στις 3 Αυγούστου, όταν ξεκίνησε η αναζωπύρωση στη Βαρυμπόμπη καθώς σε έξι ώρες είχαμε 10 πυρκαγιές που απασχολούσαν 54 εναέρια μέσα.
Γα την Εύβοια είπε ότι τα μέτωπα είναι σε ύφεση ενώ σημείωσε ότι και σήμερα σε κάποια σημεία η ορατότητα είναι πολύ περιορισμένη, εμποδίζοντας την χρήση των εναέριων μέσων.

«Δεν το ισχυριζόμαστε, έχουμε 74 εναέρια μέσα, 73 μετά το PZL που χάθηκε, αλλά μην έχουμε την εντύπωση ότι όλα πετούν ταυτόχρονα. Από τα 74 τα 67 είναι πυρόσβεσης, τα άλλα είναι άλλων χρήσεων. Από τα 67, έξι με επτά έχουν συντηρήσεις. Από τα 60 τα 20 μένουν σε περιφερειακές βάσεις και θέλουν πολύ ώρα για να φτάσουν στο μέτωπο ακόμα και αν παίρναμε το ρίσκο να τα μετακινήσουμε. Από τα 40 που μένουν δεν πετάνε όλα μαζί, πετούν τα μισά και τα υπόλοιπα ανεφοδιάζονται για να έχουμε συνέχεια στις ρίψεις».
Όπως είπε, στην Εύβοια δεν μπορούσαν να πετάξουν τα εναέρια μέσα λόγω του καπνού. Περνούσαν ελικόπτερα όταν άνοιγε μια δίοδος. Είναι επικίνδυνο να πετούν οι πιλότοι στα τυφλά.

Αναφερόμενος την ετοιμότητα του μηχανισμού, με αφορμή και τα όσα είχαν ανακοινωθεί 15 Ιουνίου (σ.σ. είχε γίνεται αναφορά για «εξαιρετικά πρότυπη δουλειά για την αντιπυρική προστασία της χώρα μας, μια πραγματική τομή φέτος»), είπε ότι αν δεν είχαν γίνει καθαρισμοί σε δάση η καταστροφή θα ήταν μεγαλύτερη.

Είχαμε προετοιμαστεί, δήλωσε. «Ότι δεν έγινε δεκαετίες έγινε τα τελευταία δυο χρόνια». Στην ερώτηση πώς αναζωπυρώθηκε και ξέφυγε η φωτιά στην Βαρυμπόμπη δήλωσε ότι κάθε ημέρα υπάρχει εναέρια επιτήρηση. Την ημέρα εκείνη μας δόθηκαν πέντε Καναντέρ σε μη διαθεσιμότητα. Το peak της θερμοκρασίας ήταν στις 3-3.30. Αν σηκώναμε νωρίτερα αεροπλάνα δεν θα είχαμε. Γι’ αυτό τα αεροσκάφη Τράκτορ σηκώθηκαν στις 14.00. Η φωτιά ανακοινώθηκε 13.22 και μετά από 22 λεπτά έγιναν οι δυο πρώτες ρίψεις. Η φωτιά, όμως δεν πιανόταν γιατί ήταν σε συμπαγές ακαθάριστο δάσος. Όπως είπε, ο άνεμος ήταν 45 χλμ.

Δεν υπήρχε καθυστέρηση στην ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής υπηρεσίας βοήθειας, υποστηρίξε. Ολος ο μηχανισμός ήταν ενεργοποιημένος.
«Δεν υποβαθμίσαμε καμία πυρκαγιά, είχαμε πολλά μέτωπα», απάντησε στο ερώτημα αν «εγκαταλείφθηκε» η Βόρεια Εύβοια.

Σε ότι αφορά τις εκκενώσεις, και το ερώτημα αν έγινε υπερβολική χρήση του μέτρου, ο Νίκος Χαρδαλιάς απάντησε ότι το μείζον ζήτημα είναι η ανθρώπινη ζωή. Δεν μπορούμε να λέμε ότι οι εκκενώσεις είναι καταστροφικές για τα χωριά. Είμαι ευγνώμων για τους κατοίκους που έμειναν πίσω και έδωσαν μάχη. Το 112 είναι η απόλυτη παρακαταθήκη θωράκισης της χώρας.

Δεν ξέρω αν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού είπε.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο παραίτησής του είπε ότι «σε όλα τα κυβερνητικά στελέχη η παραίτηση είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού. Η δική μου είναι πάνω πάνω. Πάντα είχα αίσθηση καθήκοντος, εγώ δεν θέλω να κάνω πολιτική καριέρα, μοιράστηκα με τον πρωθυπουργό ένα όραμα για την πολιτική προστασία. Παραμένω κρατικός λειτουργός, άνθρωπος του καθήκοντος. Αυτά δεν είναι μικροκομματικά ζητήματα».
Βουρκωμένος είπε ότι κάθε σπίτι που χάνεται είναι μια τραγωδία. Αυτό που ξέρω είναι ότι δόθηκε μια τεράστια μάχη. Την ώρα της μάχης κάποιοι πυροβολούν τους μαχητές.
Προφανώς θα γίνει αποτίμηση και δεν υπάρχει καμιά ικανοποίηση μετά από τέτοια καταστροφή, είπε. Η εντολή του πρωθυπουργού είναι έρευνα σε κάθε γρανάζι του μηχανισμού. Στην πορεία όλα θα βρεθούν, θα δούμε αν υπό αυτές τις δύσκολες συγκυρίες υπήρξαν ευθύνες και αν βρεθούν θα αποδοθούν. «Μην αδικούμε τη χώρα, αντιμετωπίσαμε μια κατάσταση με πάνω από 500 πυρκαγιές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ