Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου: «Εμπαιγμός και προσβολή των εργαζομένων» η αύξηση του κατώτατου μισθού

Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου: «Εμπαιγμός και προσβολή των εργαζομένων» η αύξηση του κατώτατου μισθού

Πως σχολίασε τις κυβερνητικές ανακοινώσεις σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού κράτησε παγωμένο τον κατώτατο μισθό για δύο χρόνια σε αντίθεση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, αποφάσισε σήμερα μία προσχηματική αύξηση 2%, με την οποία δεν εξάντλησε ούτε καν τα περιθώρια του 4% του πορίσματος του ΚΕΠΕ και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων» σχολιάζει η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Όπως σημειώνει, η αύξηση κατά 13 ευρώ του μικτού κατώτατου μισθού, δηλαδή μικτή αύξηση του μεροκάματου 0,52 ευρώ, και η δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι είναι μία «συμβολική» απόφαση «είναι εμπαιγμός και προσβολή των εργαζομένων! Σε μία περίοδο, μάλιστα, που οι εργαζόμενοι, εξαιτίας της συνολικής κυβερνητικής πολιτικής και με τον νόμο Χατζηδάκη, υφίστανται δραματική μείωση αποδοχών, καθώς και τις συνέπειες από την υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ενώ θα υποστούν, όπως όλοι οι ασφαλισμένοι και φορολογούμενοι, και το κόστος της προωθούμενης ιδιωτικοποίησης της Επικουρικής Ασφάλισης».

Τράπεζα της Ελλάδος: Έως και 10% ανάπτυξη λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης

Σύμφωνα με την κ. Ξενογιαννακοπούλου, «οι εργαζόμενοι που βιώνουν την κρίση και την ακρίβεια και με δυσκολία πλέον καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες, θυμούνται ότι η ΝΔ ως αντιπολίτευση το 2019 χαρακτήριζε ως ψίχουλα την αύξηση κατά 11% του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του ντροπιαστικού υποκατώτατου μισθού από τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Κρατικός προϋπολογισμός: Έλλειμμα ύψους 12,21 δισ. ευρώ - Αύξηση καθαρών εσόδων κατά 0,4%

Η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκεται, όμως, σε πλήρη παραφωνία και με την επικρατούσα πολιτική στην Ευρώπη. Η Ελλάδα και η Λεττονία είναι οι μόνες χώρες της ΕΕ με δύο χρόνια παγωμένους κατώτατους μισθούς. Η χώρα μας βρίσκεται στην 5η χειρότερη θέση ως προς την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και στην 8η χειρότερη θέση ως προς την κάλυψη τους από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί Ευρωπαϊκή Οδηγία για δίκαιο κατώτατο μισθό που να εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, υπογραμμίζοντας ότι συμβάλλει στην στήριξη της ζήτησης και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, και αποτελεί προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Η αρμόδια τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει πως «θέση και δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι η στήριξη των εργαζομένων, των μισθών και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, που αναλογεί στο 60% του διάμεσου μισθού με στοιχεία του ΟΟΣΑ, η κατάργηση της υπερεργασίας και η αμοιβή με προσαύξηση 40% από την πρώτη ώρα εργασίας πέραν του οκτάωρου, καθώς και η αύξηση κατά 20% του ωρομισθίου της μερικής απασχόλησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ