Αδ. Γεωργιάδης: Κατά 38% περισσότεροι οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ για την Αττική

Αδ. Γεωργιάδης: Κατά 38% περισσότεροι οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ για την Αττική

Η απάντηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη Βουλή, στην επίκαιρη ερώτηση, για τη μειωμένη συμμετοχή της Αττικής στις κρατικές ενισχύσεις της περιόδου 2022-27

"Η μειωμένη συμμετοχή της Αττικής στις κρατικές ενισχύσεις της περιόδου 2022-27 δεν θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία για μειωμένες χρηματοδοτήσεις στον Βόρειο Τομέα καθώς οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ θα είναι κατά 38% περισσότεροι", είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ειδικότερα ανέφερε πως στο ΕΣΠΑ 2021-27 -που τις επόμενες ημέρες περιμένουμε να λάβουμε την τελική του έγκρισή- πετύχαμε να μεταφέρουμε 5% επιπλέον πόρους του ΕΤΠΑ και του ΕΚΤ στις περιφέρειες σε μετάβαση, δηλαδή στις Περιφέρειες της Αττικής και το Νοτίου Αιγαίου.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ειδικά για το ΠΕΠ της περιφέρειας Αττικής ανέφερε πως «οι πόροι που θα κατανεμηθούν στο επόμενο ΕΣΠΑ θα είναι 38% περισσότεροι απ' ό,τι ήταν στο τρέχον ΕΣΠΑ».

Ο υπουργός, επεσήμανε ότι αλλάζει ο Βόρειος Τομέας και οι γειτονιές των δήμων του μέσα από μεγάλες και μικρές δημόσιες επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών επιτέλους εντάχθηκε και ξεκινάει η διασύνδεση της Λεωφόρου Κύμης με την Εθνική Οδό. Έργο προϋπολογισμού 300 εκατ. ενώ βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με το υπουργείο Υποδομών προκειμένου να γίνει η υπογειοποίηση του τμήματος των συνόρων Ηρακλείου-Πεύκης έτσι ώστε να μην θιγούν ιδιοκτησίες και κυρίως να υπάρχει πολύ μεγαλύτερη κοινόχρηστη χρήση του υπεράνω χώρου.

Προχωράει η ανάπλαση του κτήματος Τατοΐου, που επίσης ανήκει στα όρια της Βόρειας Αθήνας και είναι ένα έργο 130 εκατ., ενώ προχθές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε και την ανάπλαση του νέου ΟΑΚΑ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης κόστους 43,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα ανέφερε ότι υλοποιούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων: το έργο ύψους 10 εκατ. ευρώ στο Δήμο Γαλατσίου για την ανάπλαση και τη δημιουργία κινηματογράφου και θέσεων στάθμευσης στην περίφημη περιοχή Ζαΐρα.

Στη Ν. Ιωνία ήδη χτίζεται το μεγάλο Ιωνικό Κέντρο της Μητροπόλεως ύψους 14 εκατ. ευρώ, όπου θα είναι ένας πολυχώρος πολιτισμού στον οποία θα διασωθεί η μνήμη των προσφύγων της Μικράς Ασίας. Δόθηκε λύση και για το κτήμα Φιξ στην περιοχή του Νέου Ηρακλείου, ενώ βεβαίως υπάρχουν και πολλά έργα μικρότερης χρηματοδότησης αλλά που είναι πολύ σημαντικά για τους κατοίκους των περιοχών και προχωρούν σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.

Ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος ζήτησε η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης του ΕΣΠΑ και των άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων να αφορούν παρεμβάσεις που θα δώσουν μια προοπτική ουσιαστικής και σταθερής ανάπτυξης στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας. Οι παρεμβάσεις , είπε ο βουλευτής, εκτός από τα μεγάλα και σημαντικά έργα υποδομών όπως είναι αυτά του Τατοΐου και του ΟΑΚΑ θα πρέπει να αφορούν και θέματα χρήσης και ανάπλασης. Σημείωσε πως προκαλεί ανησυχίες το γεγονός ότι ο Βόρειος Τομέας και η Αττική έχει χαρακτηριστεί ως Περιφέρεια σε μετάβαση κάτι που σημαίνει μειωμένα κονδύλια σε σχέση με το παρελθόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ