Με συντριπτική πλειοψηφία από το ΕΚ ο κανονισμός για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό

Με συντριπτική πλειοψηφία από το ΕΚ ο κανονισμός για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό

Την 1η Ιουλίου και για 12 μήνες το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID θα γίνεται δεκτό σε όλα τα κράτη-μέλη, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις των πολιτών εντός της ΕΕ με ασφάλεια

Με συντριπτική πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα με 546 ψήφους υπέρ, 93 κατά και 51 αποχές τον κανονισμό για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό COVID για τους πολίτες της ΕΕ.

Την 1η Ιουλίου και για 12 μήνες το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID θα γίνεται δεκτό σε όλα τα κράτη-μέλη, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις των πολιτών εντός της ΕΕ με ασφάλεια. Το πιστοποιητικό αυτό θα είναι διαθέσιμο είτε σε ψηφιακή είτε σε έντυπη μορφή και θα φέρει έναν κωδικό QR με τον οποίο θα αποδεικνύεται ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί (με εμβόλια εγκεκριμένα από τον ΕΜΑ ή και από τον ΠΟΥ), ή έχει αρνητικό τεστ, ή έχει αναρρώσει από COVID.

Επιπλέον, εγκρίθηκε η ρύθμιση σχετικά με τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διαθέσει 100 εκατ. ευρώ για την αγορά τεστ, ώστε αυτά να καταστούν πιο οικονομικά για τους πολίτες.

Διασφαλίζεται, επίσης, ότι οι χώρες της ΕΕ δεν θα μπορούν να επιβάλλουν πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, εκτός και αν αυτοί είναι «αναγκαίοι και αναλογικοί» για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, στο πλαίσιο της πανδημίας. Θα πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να κοινοποιούνται στα άλλα κράτη-μέλη και στην Επιτροπή το αργότερο 48 ώρες πριν την εφαρμογή τους.

Για να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID θα πρέπει να λάβει και την τελική τυπική έγκριση από το Συμβούλιο της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ