Ζάεφ: Η Ελλάδα ήταν κοντά μας στην κρίση της πανδημίας - Αιχμές για τη στάση της Βουλγαρίας

Ζάεφ: Η Ελλάδα ήταν κοντά μας στην κρίση της πανδημίας - Αιχμές για τη στάση της Βουλγαρίας

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

O πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, τόνισε ότι η ατμόσφαιρα και οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν πριν από τρία χρόνια με την Ελλάδα τον ώθησαν «με υπευθυνότητα» να «προχωρήσει τις σχέσεις των δύο χωρών ένα βήμα παραπέρα» και να ολοκληρώσει με επιτυχία τις συνομιλίες, καταλήγοντας στην υπογραφή της Συνθήκης των Πρεσπών.

«Η Συνθήκη αυτή ανοίγει δρόμο για τους νέους, για το μέλλον τους, μας ανοίγει τον δρόμο για οικονομική ανάπτυξη και περισσότερες δουλειές» σημείωσε.

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ, η χώρα μας πλέον εισέρχεται στον 21ο αιώνα. Αυτό πρέπει να κάνουν οι γείτονες: μέσα από τον διάλογο και τη διπλωματία, να δημιουργούν επωφελείς συμφωνίες. Η πανδημία ωστόσο έχει καθυστερήσει την υλοποίηση πολλών από τις αποφάσεις που συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία αυτή» επισήμανε.

«Στη χώρα μου υπάρχουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που διαφωνούν ακόμη με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο είναι ολοένα και λιγότεροι αυτοί που διαφωνούν. Είναι πολύ σημαντικές οι συνέργειες που έχουμε επιτύχει, π.χ. του υπουργείου Εργασίας της Ελλάδος που συμβουλεύει και μοιράζεται την εμπειρία του με το υπουργείο Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας ώστε να γίνει η δημόσια διοίκηση στη χώρα μας καλύτερη» υπογράμμισε.

«Στον καιρό της πανδημίας, η Ελλάδα ήταν κοντά μας»

«Αλλά και στον καιρό της πανδημίας, η Ελλάδα ήταν κοντά μας. Έχω πολύ καλές σχέσεις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, όπως και με τον προκάτοχό του, Αλ.Τσίπρα. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας επικοινώνησε πολλές φορές μαζί μου και η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που μας βοήθησε, διότι είμαστε μία μικρή χώρα χωρίς πρόσβαση σε υλικό, όπως φάρμακα κλπ» ανέφερε.

Προχωράει η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας

«Στον τομέα της ενέργειας, προχωράμε, είμαστε στο τελικό στάδιο σχεδιασμού του αγωγού με τη ΔΕΣΦΑ, ενώ είμαστε και σε τελικό στάδιο συζητήσεων με τα Ελληνικά Πετρέλαια για τον αγωγό που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα Σκόπια. Είμαστε σε συζητήσεις για επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η ΔΕΗ είναι έτοιμη να επενδύσει στη χώρα μας» είπε ο κ. Ζάεφ.

Αιχμές για την στάση της Βουλγαρίας

Δήλωσε αισιόδοξος για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ και σχολίασε πως «πραγματικά δεν καταλαβαίνω την άρνηση και τα εμπόδια που δημιουργεί η Βουλγαρία. Η ένταξή μας θα βοηθήσει όλα τα Βαλκάνια. Θεωρώ το πρόβλημα ανύπαρκτο.

Είχαμε καθυστερήσεις στον ενταξιακό διάλογο, λόγω των εκλογών στη χώρα μας, αλλά νομίζω ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν καλά. Για εμάς το να είμαστε κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ σημαίνει ασφάλεια, διασφάλιση αξιών όπως η ελευθερία και το κράτος δικαίου» τόνισε.

Συναντήσεις Ζάεφ με Μητσοτάκη - Τσίπρα

«Θα συναντήσω σε λίγη ώρα τον κ. Μητσοτάκη αλλά και τον κ. Τσίπρα. Πριν λίγα χρόνια φάνταζε απίθανο να είμαι ευπρόσδεκτος όπως σήμερα στη χώρα σας, ως πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας» παρατήρησε ο Ζόραν Ζάεφ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ