Οξεία κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Μητσοτάκης διατηρεί το δικαίωμα στην αυτογελοιοποίηση»

Οξεία κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Μητσοτάκης διατηρεί το δικαίωμα στην αυτογελοιοποίηση»

Πόλεμος κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την πρόταση Μπάιντεν για την άρση της πατέντας των εμβολίων

Σκληρή κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντάει σε σκληρό τόνο στις κυβερνητικές πηγές, διερωτόμενος εάν «θα αναγνωρίσει το φιάσκο του για τις πατέντες με αίτημα στην Κομισιόν ο κ. Μητσοτάκης».

Μάλιστα στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν διστάζει να σχολιάσει ότι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του «διατηρεί το δικαίωμα αυτογελοιοποίησης», μετά και την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν, να ταχθεί υπέρ της άρσης της πατέντας των εμβολίων κατά του κορωνόιου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: «Ναι» Μπάιντεν στην άρση των πατεντών των εμβολίων για τον κορωνοϊό

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο κ. Μητσοτάκης και οι «πηγές του» επιμένουν ότι ήταν δική του η πρόταση για άρση της πατέντας των εμβολίων, για την οποία χλεύαζε τον κ. Τσίπρα μιλώντας για «εμβολιόδεντρα» στη Βουλή. Έχει δικαίωμα στην αυτογελοιοποίηση και αυτός και οι υπουργοί του που ειρωνεύονταν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και του Αλέξη Τσίπρα, μέχρι να ταχθεί υπέρ της άρσης της πατέντας και η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ωστόσο, επειδή δυστυχώς δεν είναι απλά ανέμελος σχολιαστής ή αρθρογράφος αλλά Πρωθυπουργός, περιμένουμε να ενημερώσει ποιες πρωτοβουλίες πήρε στην ΕΕ και διεθνώς για την άρση της πατέντας εδώ και έξι μήνες. Για να μην εκτίθεται, δεν πήρε απολύτως καμία.

Αντίθετα:

1. Ο κ. Τσίπρας είχε επικοινωνία με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος εξέφρασε δημόσια τη στήριξη του στην πρωτοβουλία εξασφάλισης των πατεντών.

2. Τον Ιανουάριο το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθέτησε σχετική τροπολογία της ευρωομάδας της Αριστεράς, μετά από πρωτοβουλία του Γιώργου Κατρουγκαλου.

3. Η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με επικεφαλής τον Δ. Παπαδημούλη πήρε σειρά σχετικών πρωτοβουλιών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με επιστολές στον πρόεδρο του ΕΚ, τους προέδρους των πολιτικών ομάδων (ήδη από τον Ιανουάριο) αλλά και ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να συσπειρώσει ευρύτερη στήριξη από ευρωβουλευτές. Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ δεν τις υπέγραψαν.

4. Το Μάρτη οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Δ. Παπαδημούλης και Λ. Αρβανίτης κατέθεσαν σχετική τροπολογία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία και υπερψηφίστηκε. Και πάλι οι ευρωβουλευτές ΝΔ αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν.

Το ερώτημα λοιπόν παραμένει: Θα αναγνωρίσει ο κ. Μητσοτάκης έμπρακτα το νέο του φιάσκο, καταθέτοντας επίσημο αίτημα στην Κομισιόν για άρση της πατέντας ή θα συνεχίσει να κάνει τον μετά Χριστόν προφήτη;​».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ