Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι για sms και μετακινήσεις - Το απόγευμα οι ανακοινώσεις

Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι για sms και μετακινήσεις - Το απόγευμα οι ανακοινώσεις

Το πρωί στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός έχει την καθιερωμένη σύσκεψη με τους ειδικούς

Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή των Επιστημόνων σχετικά με το sms για τις μετακινήσεις και τις διαδημοτικές. Οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν το απόγευμα από την κυβέρνηση.

Το πρωί στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός έχει την καθιερωμένη σύσκεψη με τους ειδικούς, την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΔΥ όπου και θα συζητηθεί μεταξύ άλλων το επίμαχο ζήτημα.

Χωρίς περιορισμό στις μετακινήσεις θα λειτουργήσει από την ερχόμενη Δευτέρα 3 Μαΐου η εστίαση, όπως ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1.

Έκανε επίσης σαφές ότι «δεν χρειάζεται η αποστολή sms για την εστίαση» και εξήγησε, αναφορικά με τον περιορισμό της κυκλοφορίας στις 23:00 ότι «23:00 είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Μετά τις 23:00 μόνο οι εργαζόμενοι μπορούν να κυκλοφορούν», καλώντας τους πολίτες να υπολογίζουν το χρόνο τους ώστε, στις 23:00 να έχουν φτάσει στα σπίτια τους.

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν στην εστίαση που ανοίγει τη Δευτέρα συμπεριλαμβάνονται και τα μπαρ, καθώς έχει προκύψει σύγχυση, είπε πως το θέμα των ΚΑΔ που θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα, καθώς και η χρήση του sms μετακίνησης, αποτελούν τα σημερινά υπό εξέταση θέματα της Επιτροπής.

«Όλο το σύστημα των sms είναι υπό αναμόρφωση, να περιμένουμε να δούμε τις αποφάσεις», σημείωσε σχετικά και είπε πως «στο τέλος της ημέρας θα υπάρξουν ανακοινώσεις» ξεκαθαρίζοντας ότι, «τη Δευτέρα θα είναι ξεκάθαρο το πώς θα λειτουργήσουν».

Το ίδιο είπε και για το ενδεχόμενο να λειτουργήσει και το λιανεμπόριο χωρίς την αποστολή sms, ότι δηλαδή «το θέμα είναι υπό αναμόρφωση», ζητώντας υπομονή μέχρι τις ανακοινώσεις.

Όσο αφορά στο θέμα των γυμναστηρίων επεσήμανε ότι, πρέπει «να περιμένουμε να ανοίξει η εστίαση, να δούμε το θέμα της διασποράς. Οτιδήποτε έχει να κάνει με τη διασπορά, θα το περιμένουμε από τους επιστήμονες, που αυτήν τη στιγμή έχουν το νου της στο άνοιγμα της Δευτέρας».

Ερωτηθείς αν με το άνοιγμα του Τουρισμού θα υπάρξει πλήρης απελευθέρωση των μετακινήσεων, έκανε παράκληση να «δούμε» την επόμενη εβδομάδα που είναι «ένα βήμα».

«Είναι μεγάλη ευκαιρία να αποδείξει η Ελλάδα ότι είναι πρωταθλήτρια στην αντιμετώπιση του κορονοϊού», κατέληξε.

"Το θέμα του sms θα εξεταστεί και θα υπάρξουν κεντρικές επίσημες ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες. Ως προς τις υπερτοπικές ισχύει ό,τι έχει ανακοινωθεί. Απελευθέρωση στις 15 Μαΐου. Ως προς τις διαδημοτικές, εκτιμώ ότι το άνοιγμα της εστίασης θα καθιστούσε την απαγόρευση άνευ αντικειμένου. Ωστόσο, και γι’ αυτό θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες" τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

«Το sms δεν έχει έρθει η ώρα να καταργηθεί στις μετακινήσεις αλλά θα μπορούσε να καταργηθεί τις επόμενες ημέρες αν επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί», όπως σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.

Υπογράμμισε πως όταν ανοίξει ο τουρισμός ο στόχος είναι να μην υπάρχει το SMS αλλά εξαρτάται και από τους εμβολιασμούς.

Oσα ισχύουν έως το Πάσχα

Η κυκλοφορία επιτρέπεται από τις 05:00 το πρωί έως τις 22:00, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) το ωράριο διαμορφώνεται από τις 05:00 μέχρι και τις 23:00. Tο Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις με τον κωδικό μετακίνησης 6 όπως ισχύει κάθε Σαββατοκύριακο.

Οσον αφορά στις εκκλησίες, στους εξωτερικούς χώρους η αναλογία των παρευρισκομένων διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10 τ.μ., και πάντα με την τήρηση των κανόνων υγιεινής. Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής σημειώνεται ότι α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και τους λοιπούς περιορισμούς.

Ο προγραμματισμός των Ιερών Ακολουθιών έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Μεγάλη Πέμπτη (Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και των Παθών): 17:30
Μεγάλη Παρασκευή (Ακολουθία του Επιταφίου): 18:00
Μεγάλο Σάββατο (Ακολουθία της Αναστάσεως): 21:00
Κυριακή του Πάσχα (Μέγας Εσπερινός της Αγάπης): 18:30

Το ωράριο των καταστημάτων τη Μεγάλη Εβδομάδα

Την ίδια ώρα, σε ισχύ βρίσκεται το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για την περίοδο του Πάσχα.

Το προτεινόμενο πασχαλινό ωράριο λειτουργίας:

Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου 09.00 – 20.30
Μ. Πέμπτη 29 Απριλίου 09.00 – 20.30
Μ. Παρασκευή 30 Απριλίου 13.00 – 19.00
Μ. Σάββατο 1 Μαΐου 09.00 – 15.00
Κυριακή του Πάσχα 2 Μαΐου Κλειστά
Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου Κλειστά
Τρίτη 4 Μαΐου 2021 Κλειστά
Ποιες μετακινήσεις εκτός νομού απαγορεύονται

Επιπροσθέτως σημειώνεται πως δεν επιτρέπονται μετακινήσεις για αγροτικές εργασίες όπως το μάζεμα ελιάς. Ακόμη απαγορεύεται η μετάβαση στη φορολογική κατοικία, αλλά και ιατρικές επισκέψεις σε ιδιώτη γιατρό, με εξαίρεση αν υπάρχει έγγραφο από επίσημη δομή.

Οι εξαιρέσεις όπου επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε άλλους Νομούς, είναι οι εξής:

Λόγοι εργασίας (ύστερα από διασταύρωση των στοιχείων μέσω του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ»)
Λόγοι υγείας (μόνο έγγραφο από δημόσια δομή)
Κηδεία (μόνο με ληξιαρχική πράξη θανάτου)
Επικοινωνία διαζευγμένων γονέων με τα παιδιά τους
Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας χωρίς επιστροφή (απαραίτητο έγγραφο το Ε9)
Φοιτητές που επιστρέφουν στη μόνιμη κατοικία τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ