Ο κορωνοϊός «τρώει» πολιτικούς

 Ο κορωνοϊός «τρώει» πολιτικούς

Δεκάδες πολιτικές καριέρες ανά την Ευρώπη αποτελούν τις παράπλευρες απώλειες της πανδημίας.

Σύμβουλοι που καταρρέουν από εξάντληση και πολιτικοί που βλέπουν τις καριέρες τους να καταστρέφονται λόγω διάτρητων συμβάσεων είναι μερικές από τις παράπλευρές απώλειες της πανδημίας του κορωνοϊού.

Από το ξεκίνημα της πανδημίας πολλοί είναι εκείνοι που αντιλήφθηκαν με τον χειρότερο τρόπο πως η διαχείριση της κατάστασης είναι πολυπλοκότερη από όσο θα ανέμεναν και μπορεί στην Ελλάδα να μην έχουμε κάποια ηχηρή αποχώρηση αλλά η κατάσταση είναι διαφορετική στο εξωτερικό, όπως καταγράφεται σε αφιέρωμα του Politico.

Στην Ολλανδία τον Μάρτιο του 2020 ο υπουργός υγείας Μπρούνο Μπρινς παραιτήθηκε μετά από σοβαρό επεισόδιο υπερκόπωσης που είχε ως αποτέλεσμα να λιποθυμήσει στο κοινοβούλιο. Τον ίδιο μήνα παραιτήθηκε ο συνάδελφός του στη Ρουμανία, Βίκτο Κοστάτσε, ο οποίος είχε υποεκτιμήσει τη δυναμική του κορωνοϊού, ενώ λίγες εβδομάδες μετά η επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας της Σκωτίας Κάθριν Κάλντεργουντ παραιτήθηκε επειδή δεν τήρησε τους κανόνες της καραντίνας. Για τον ίδιο λόγο παραιτήθηκε τον Μάιο ο συνάδελφός της και σύμβουλος στη βρετανική κυβέρνησς Νιλ Φέργκιουσον, ενώ υπουργός της Σκωτίας παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη τήρηση των μέτρων από συναδέφλους του.

Η άνοδος των κρουσμάτων προκάλεσε τον Αύγουστο την παραίτηση του υπουργού υγείας της Πολωνίας, ενώ τρεις βουλευτές στην Ιρλανδία και ο επίτροπος εμπορίου της Κομισιόν Φιλ Χόγκαν αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν μετά την αποκάλυψη πως έπαιζαν γκολφ παρά τις απαγορεύσεις.

Από το περασμένο φθινόπωρο έως και σήμερα έχουν παραιτηθεί υπουργοί και σύμβουλοι σε Τσεχία, Δανία, Ισπανία και Ουγγαρία. Μάλιστα η περίπτωση στην τελευταία χώρα είναι εξόχως… γαργαλιστική, καθώς ο ευρωβουλευτής Γιόζεφ Σάζερ είχε αποκαλυφθεί πως συμμετείχε σε όργιο. Ωστόσο από πολιτικής πλευράς η σημαντικότερη αποχώρηση ήταν αυτή του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε λόγω διαφωνειών για την διαχείριση της πανδημίας και των κονδυλίων του ταμείου ανάκαμψης. Η παραίτηση Κόντε άνοιξε τον δρόμο για την εμφάνιση του Μάριο Ντράγκι στα πολιτικά πράγματα της Ιταλίας αλλά και της Ευρώπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ